Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Lieven trio rien a foutre kan me wel iets schelen

Lieven Trio: "Rien à foutre kan me wél iets schelen!"

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

5 maanden geleden

4 min

Rien à foutre is de nieuwste film van de Franse regisseurs Emmanuel Marre en Julie Lecoustre. Cassandre is een jonge stewardess die voor een lowcostluchtvaartmaatschappij werkt. Ze leeft van dag tot dag en feest non-stop. Maar door een incident wordt ze verplicht stil te staan en terug te keren naar haar leven in België.

Rien à foutre betekent zoveel als “het kan me niks schelen”!

Steward lijkt nog altijd een droomjob. Elke dag vakantie, vliegen naar de zon, slapen in hotels, feesten in het buitenland. Maar de realiteit is vaak anders. Het personeel van lowcostcarriers wordt op alle vlakken uitgeperst. Want ook in de luchtvaart is alles op efficiëntie en winst gericht. Alleen daarom is Rien à foutre een interessante kijk achter de schermen van de commerciële luchtvaart.

Filmjournalist Lieven Trio: “Er kleeft een grote symboliek aan de job. Het is een soort rol die je speelt, een masker dat je opzet, een gemaakte glimlach waarachter je je gevoelens verstopt.” Cassandre rouwt om de dood van haar moeder die ze nog helemaal niet verwerkt heeft. Haar job is letterlijk een manier om weg te vluchten van de pijn.

De film was geselecteerd voor de Semaine de la critique in Cannes. En ook op Filmfestival Oostende viel hij op. Trio: “Ik kan hem zeker aanraden! Het is een kleine en subtiele film die weinig woorden gebruikt om je in die emotionele toestand van het hoofdpersonage te verplaatsen.”

Rien à foutre valt op door zijn realisme en naturel. Hij is als een documentaire gedraaid, op echte luchthavens, in echte vliegtuigen terwijl die echt vlogen. Niet in een studio zoals meestal gebeurt voor vliegtuigscènes. Die echtheid voel je als kijker.

Cassandre wordt gespeeld door de geweldige Adèle Exarchopoulos. Die werd in één klap wereldberoemd door haar rol in La vie d’Adèle. Exarchopoulos is een instinctieve actrice die je nooit op overacting of gekunsteldheid zal betrappen. Dat talent komt in Rien à foutre volledig tot zijn recht. Ze is trouwens een van de weinige professionele acteurs in de film. De meeste bijrollen worden vertolkt door mensen die echt in de luchtvaarsector werken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet