Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Lieven Trio: “The Last Duel is een middeleeuws #MeToo-verhaal.”

Door Espresso
1 maand geleden
03:08 min
Volgende afleveringen afspelen

Hoogdagen voor de cinema! Niet alleen op Film Fest Gent. Want het regent interessante filmreleases. Zoals The Last Duel, een ridderfilm van Ridley Scott, met een bijzonder moderne weerklank.

The Last Duel gaat over het laatste gerechtelijke duel uit de Franse geschiedenis. In de middeleeuwen werd het tweegevecht nog gebruikt om een rechtszaak te beslechten. De verliezer werd gezien als degene die door God aangeduid was als de schuldige.

De laatste die in Frankrijk zulk een duel uitvocht was Jean de Carrouges. Een ridder die nog meevocht in de Honderdjarige Oorlog. In 1386 vertelt zijn vrouw Marguerite in tranen dat ze is verkracht door een van zijn voormalige strijdmakkers, Jacques Le Gris. Waarop Jean naar de koning trekt en om een duel vraagt.

Ridley Scott baseert zijn film dus op een waargebeurd verhaal. Het is bijzonder geconstrueerd trouwens. Want de drie hoofdstukken nemen elk een ander perspectief in. Drie keer min of meer hetzelfde verhaal maar eerst vanuit het standpunt van Jean De Carrouges, dan van Jacques Le Gris en tenslotte ook dat van Marguerite.

Lieven Trio: “Dat perspectief levert een heel knap effect op. Sommige scènes worden effectief herhaald. Daar zitten dan kleine, subtiele verschillen in. Bijvoorbeeld in de manier waarop een personage reageert en welke woorden dat gebruikt.”

The Last Duel wordt wel eens een middeleeuwse #MeToo-film genoemd. Hij snijdt heel wat hedendaagse thema’s aan en is een rechtzetting van de geschiedschrijving. Hij toont hoe hard de middeleeuwen voor vrouwen waren. Die werden als een soort persoonlijk bezit beschouwd.

Trio: “Het is enerzijds een #MeToo-film over grensoverschrijdend gedrag en over hoe het verhaal van vrouwen te weinig wordt geloofd. Maar het is ook een soort deconstructie van de riddermythe en toont hoe toxisch en misplaatst mannelijke trots kan zijn.”

Een sterk verhaal. En de cast doet de rest: Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer en een bijzondere bijrol voor Ben Affleck.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's