Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Lieven trio un monde is een belgisch debuut van wereldklasse

Lieven Trio: “Un monde is een Belgisch debuut van wereldklasse!”

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

10 maanden geleden

2 min

Un monde is het debuut van de Belgische regisseuse Laura Wandel. Een meeslepende duik in het soms wrede en brutale schoolleven, door de ogen van een meisje uit het eerste leerjaar, dat niet langer kan aanzien dat pesters het leven van haar grotere broer zuur maken.

Vorige week won Un monde nog de prijs voor het beste debuut op het Filmfestival van Londen.

Lieven Trio: “Un monde is een film over pesten. En hij toont hoe pesten een soort vicieuze cyclus is. De gepeste probeert zichzelf te beschermen door zelf te gaan pesten. Maar hij toont vooral ook hoe moeilijk het is voor de volwassenen eromheen. Ouders en leerkrachten in de film staan eigenlijk machteloos. Ze zien ook niet goed hoe de dingen in hun werk gaan.”

Laura Wandel maakt dat visueel voelbaar. Ze kiest er radicaal voor om met haar camera op kinderhoogte te blijven. De volwassenen blijven met hun hoofd buiten beeld. Ze hebben letterlijk geen zicht op wat er gebeurt.

De film speelt zich volledig op school af. Dat maakt de plot zuiver. En het geeft hem ook iets van een claustrofobische actiefilm, een gevangenisthriller bijna. Dat en het bij moment gewelddadige geluidsdesign maken van de school een bikkelharde wereld vol ongeschreven wetten en erecodes waar alleen de sterkste kan overleven.

Trio: “Dit een uitzonderlijke film. Een debuut van wereldklasse! Een heel compacte film waar geen grammetje vet aanzit. Hij duurt ook maar 73 minuten. Die beknoptheid zit ook in de beelden en in het verhaal. Laura Wandel is een zeer efficiënte filmmaakster.”

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees er als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet