Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Mark janssens marin alsop maakte duidelijk dat dirigent zijn geen mannelijke aangelegenheid is

Mark Janssens: "Marin Alsop maakte duidelijk dat dirigent zijn geen mannelijke aangelegenheid is."

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

10 maanden geleden

5 min

Marin Alsop zorgde als vrouwelijke dirigent voor veel ‘eerste keren’. Als eerste chef-dirigent van een belangrijk Amerikaans orkest, de eerste vrouw als chef van het orkest van Saô Paulo of de eerste vrouw die de Last Night of the Proms in Londen dirigeerde, verpulverde ze het glazen plafond. En nu is er The Conductor, een film over de vooroordelen die Marin Alsop heeft moeten overwinnen om het te maken als dirigent. Mark Janssens: "Ze blijft een belangrijk rolmodel en inspiratiebron voor jonge mensen vandaag."

De film laat zien hoe vrouwelijke dirigenten de aard van het vak veranderd hebben. "Minder macho en overheersend, meer overleg en dialoog. Een stille revolutie", vertelt Mark Janssens. 

Marin Alsop droomde er altijd al van om dirigent te worden, maar haar ambitie werd afgeraden en weggelachen. "Niemand geloofde in het begin in Alsop. Ze kreeg te horen dat ze als vrouw nooit aanvaard zou worden als dirigent."

Toch zette ze door en Alsop had het geluk dat Leonard Bernstein in haar leven kwam. Ze kende hem van de platen en van televisie, maar ze leerde de oudere Bernstein ook persoonlijk kennen. Alsop werd één van zijn uitverkoren studentes. Ze kregen een professionele en persoonlijke band die haar sterkte in haar ambitie om als vrouw een plaats te vinden in een mannenwereld. "Ze heeft van hem echt het doorzettingsvermogen doorgekregen."

"Overal waar ze kwam, had ze de attitude: hier ben ik, ik ben een vrouw. Get over it! Dirigent zijn is niet gelijk aan man zijn. dat heeft zij echt duidelijk gemaakt. Na anderhalf uur documentaire kan je alleen maar denken petje af. Ze heeft alle weerstand die ze kreeg, omgezet in positieve energie."

The Conductor is te zien op Film Fest Gent, op zondag 17 oktober, maandag 18 oktober en vrijdag 22 oktober. Alle info op filmfestgent.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet