Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

'Memoria', een hypnotiserende film

Door Espresso
6 dagen geleden
6 min
Volgende afleveringen afspelen

De Thaise regisseur Apichatpong Weerasethakul is al jarenlang een van de lievelingen van het filmfestivalcircuit. Zo heeft hij twaalf jaar geleden de Gouden Palm gewonnen voor 'Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives'. Voor zijn nieuwe film 'Memoria' heeft hij zijn camera voor het eerst buiten zijn geboorteland Thailand neergeplant. Meer bepaald in Colombia waar hij Jessica (gespeeld door Tilda Swinton) volgt die daar het exploding head syndrome oploopt, een neurologische storing waardoor je plots knallen of andere geluiden kunt gaan horen.

Maar 'Memoria' is geen themafilm over dat exploding head syndrome. Weerasethakul gebruikt dat geluid niet als een realistisch, verklaarbaar gegeven, maar als een mysterieus, poëtisch element. Dat is typisch voor de regisseur wiens films, zoals die van David Lynch, zich niet helemaal afspelen in een wereld zoals je die kent, maar in een droomwereld, waar soms heel rare, inconsequente dingen gebeuren.

Voor onze filmman Lieven Trio is 'Memoria' "een mijmering over de gejaagdheid van de wereld vandaag, en hoe vervreemd we zijn van onze omgeving. We zijn zo opgeslorpt door impulsen, door de jachtigheid van het moderne leven dat we niet meer in contact staan met wat er daarvoor gekomen is. Alsof we in soort permanente staat van geheugenverlies leven. Het is een hypnotiserende film, bijna een vorm van meditatie."

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's