Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Modefotograaf marleen daniels helmut newton deed alles met een knipoog

Modefotograaf Marleen Daniëls: ‘Helmut Newton deed alles met een knipoog.’

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

2 maanden geleden

8 min

Wie Helmut Newton zegt, denkt aan modellen, naaldhakken, zwembaden, grote luxe en fotografie. De Duitse fotograaf werd in 1920 geboren en werkte in Italië, Singapore, Parijs, Monaco en Los Angeles. Hij deed dat voor zowat alle grote modehuizen en tijdschriften, van Vogue tot Playboy. En ondertussen poseerden Grace Jones, Andy Warhol en Yves Saint Laurent voor zijn lens.

In Knokke-Heist loopt nu Helmut Newton Legacy, een tentoonstelling met 300 foto’s.

Newtons werk heeft een grote invloed gehad op de modefotografie. Voor de Belgische (mode)fotografe Marleen Daniëls is hij een inspiratiebron geweest.

Daniëls: “In 1974 had Newton zijn eerste grote campagne voor Yves Saint Laurent. Hij nam zijn model mee de straat op en fotografeerde haar in een klein steegje. Eerst in een mooi pak. Op een volgende foto staat er een tweede vrouw naast. Die is naakt, op hoge hakken na.”

Newtons werk staat bol van de dualiteit. Er is een wisselwerking tussen erotiek en humor. “Hij deed alles met een knipoog. Hij noemde zichzelf eerder een entertainer dan een kunstenaar. Hij hield van vulgariteit”, zegt Daniëls.

Er zit ook veel humor in zijn werk. Twee prachtig gemanicuurde vrouwenhanden vol prachtige juwelen bijvoorbeeld die een gebraden kip in stukken scheuren. Newton toont de wereld van de upperclass. Maar er is vaak een detail waarmee hij alles weer op zijn kop zet. Een vrouw op krukken, een rok die achter een slipje blijft hangen.

Opvallend: hoewel Newton modefotograaf is, dragen zijn modellen amper kleren. Zijn dat de ultieme modefoto’s? Daniëls: “In de jaren 1980 was er een grote samenwerking tussen mode en fotografie. Fotografen werden door huizen zoals Yves Saint Laurent ingehuurd om hun campagne te fotograferen. Hoe controversiëler, voyeuristischer en baanbrekender die was, hoe beter natuurlijk!”

Newton portretteert vrouwen vaak als een lustobject. En hij gaat daar heel ver in, zoals de bekende foto van een vrouw met een zadel op haar rug. Daniëls: “Ik denk dat we dat met andere ogen moeten bekijken. Ik vind dat creativiteit momenteel op een laag pitje staat. Het zijn alleen de cijfers die ertoe doen, bij wijze van spreken.”

Helmut Newton Legacy loopt nog tot 25 september in De Nieuwe Ravelingen in Knokke-Heist. Tickets via www.helmutnewton.be.

 

Foto campagnebeeld tentoonstelling © Helmut Newton, Grand Hotel du Cap, Marie Claire, Antibes, 1972

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet