Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Mooov indrukwekkende cinema van over de hele wereld

MOOOV: indrukwekkende cinema van over de hele wereld

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

1 maand geleden

6 min

Gespreid over 14 dagen bundelt MOOOV een stevig pakket films vanuit alle hoeken van de wereld. Ook Flee staat op het programma. Een Deense animatiefilm die je volgens filmrecensent Jeroen Struys zeker gezien moet hebben.

Flee schreef recent Oscargeschiedenis want de film werd genomineerd zowel in de categorie documentaire als animatie als buitenlandse film. Uiteindelijk won Flee geen enkele Oscar. Maar het toont hoe veelzijdig deze animatie-documentaire is.

Flee vertelt het verhaal van Amin, een Afghaanse vluchteling die naar Denemarken probeert te vluchten. Daar zijn amper beelden van en dus biedt animatie de mogelijkheid om de vlucht te verbeelden.

Maar er is nog een reden. Gaandeweg blijkt dat Amin met een geheim rondloopt. En net daarom moet de echte Amin anoniem blijven.

Amin is een jeugdvriend van regisseur Jonas Poher Rasmussen. Die raakte gefascineerd geraakt door de vraag waarom Amin hem nooit veel vertelde over zijn voorgeschiedenis en zijn tocht naar Denemarken. Hij had Amin leren kennen toen die als jonge Afghaanse vluchteling op zijn school was beland.

In Flee vertelt Amin eindelijk zijn verhaal, te beginnen met  hoe zijn vader in 1979 werd ontvoerd door het communistische regime. Tien jaar later kwamen de moedjahedien aan de macht en moest het gezin vluchten. Het enige land dat toen Afghanen asiel verleende, was Rusland. Het gezin trok naar Moskou. Verschillende pogingen om naar Zweden te vluchten, mislukten. Uiteindelijk belandde Amin in zijn eentje als niet-begeleide minderjarige in Kopenhagen.

Amin was op de vlucht voor de moedjahedien, de Russische politie en de Deense migratiedienst. Maar ook voor zijn eigen familie. Want voor haar verbergt hij dat hij homo is. Zo wordt Flee een ontroerend portret van een jongeman op zoek naar acceptatie en een plek waar hij zichzelf kan zijn.

MOOOV vindt op acht locaties plaats: in Beringen, Brugge, Deinze, Genk, Lier, Sint-Niklaas, Turnhout en Zaventem.

Meer informatie vind je op MOOOV.be.

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's