Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Nero ging mee met zijn tijd

Nero ging mee met zijn tijd

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

2 maanden geleden

7 min

Dit jaar zou de Vlaamse stripauteur Marc Sleen 100 jaar worden. Zijn bekendste stripheld Nero bestaat dan weer 75 jaar. Marc Sleen tekende zo maar even 270 albums bij elkaar. In het Stripmuseum loopt nu de expo ‘Marc Sleen 100. Nero 75. Een eeuw in verandering’. 

Televisiejournalist en columnist Christophe Deborsu is een van de curatoren van de expo. Deborsu ontdekte de strips van Nero in de katholieke bibliotheek van Namen. 
Inhoudelijk zijn er weinig verschillen tussen de Vlaamse strips en de Franstalige vertaling. “Sleen schrijft voor een breed publiek. Nero is heel Belgisch: Belgische plaatsnamen, de Belgische wafels en de Belgische politieke figuren. Alles komt aan bod”, vertelt Deborsu. 

De namen van de stripfiguren klinken wel wat anders: Petoetje wordt Bambou en Petatje is Boulette. Maar opvallend: Jan Spier blijft Jan Spier in de Franse vertaling. 
Sleen begon te tekenen in 1946 en ging daarmee door tot in 2002. In de loop der jaren veranderde zijn visie op thema’s als roken, seksualiteit, misdaad, mensen met een migratieachtergrond en de positie en het beeld van de vrouw.

Over dat laatste zegt Deborsu: “In het begin werden de borsten van de stripfiguur van Isabel weggetypext, omdat de uitgever het te gedurfd vond. Onder invloed van zijn laatste vrouw Catharina is Nero een echte feminist geworden. Een hele evolutie die te zien is in zijn oeuvre.” 

De tentoonstelling ‘Marc Sleen 100. Nero 75. Een eeuw in verandering’  loopt nog tot 5 maart 2023 in het Stripmuseum in Brussel.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet