Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Nightmare alley film noir om van te genieten

‘Nightmare Alley’: film noir om van te genieten

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

4 maanden geleden

4 min

De Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro staat bekend om zijn horror- en fantasyfilms, denk aan zijn Oscarwinnaar ‘The Shape of Water’. Maar zijn nieuwe, elfde film ‘Nightmare Alley’ is zijn eerste waarin geen monster voorkomt. Afijn, toch geen ‘monsterlijk’ monster, want het hoofdpersonage Stanton Carlisle is niet vies van een monstrueuze daad meer of minder.

Filmjournalist Lieven Trio: “Die Stan is een echte opportunist: iemand die zelf omhoog wil, en er geen enkel probleem mee heeft om daarbij te profiteren van anderen, en vooral keihard te liegen.” Stan werkt in een circus: hij begint onderaan de ladder, leert de “truken van de foor” en krijgt een succesvolle act als gedachtelezer.

‘Nightmare Alley’, een remake van een film noir uit 1947, is volgens Trio “niet alleen heel meeslepend om naar te kijken, maar ook heel pertinent, in een tijd waarin creatief wordt omgesprongen met feiten en de waarheid. Het is een morele fabel over hoogmoed, die tegelijk ook wel een spiegel is voor de maatschappelijke en politieke realiteit van vandaag.”

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's