Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Op koen de bouw kun je bouwen

Op Koen De Bouw kun je bouwen

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

2 maanden geleden

5 min

Now/here is de nieuwe film van de Vlaamse regisseur Peter Monsaert. Met een topcast! Koen De Bouw, Noa Tambwe Kabati, Ruth Becquart en Sofie Decleir. André, een voormalige truckchauffeur vult zijn dagen met het opknappen van een afgelegen baancafé. Op een dag betrapt hij een dakloze tiener die probeert in te breken. André gaat samen met de jonge kerel op zoek naar diens familie. Een bijzondere roadtrip.

Peter Monsaert heeft zijn eigen hoekje ingericht in het landschap van de Vlaamse cinema. Toegankelijke films met een klassiek scenario die zich altijd afspelen aan de rand van de maatschappij. Offline ging over een meisje dat als camgirl werkt. Le ciel flamand speelde dan weer in een bordeel. Na zes jaar is er nu Now/here.

Ook in Now/here zijn de personages vaak eenzame mensen die hunkeren naar warmte en connectie. Now/here speelt zich af in een soort niemandsland in de haven. André woont er als kluizenaar in een container. Hij is 55 jaar en voormalig truckchauffeur. Die job is hij kwijtgeraakt na een verschrikkelijke tragedie in zijn privéleven. Nu verbouwt André een truckerscafé. Zijn plannen worden op hun kop gezet als hij Thierry ontmoet.

De twee mannen hebben op het eerste gezicht weinig gemeen, behalve hun tekort aan affectie, verbinding en troost. Dus geven ze deze aan elkaar. Op deze manier helpen ze elkaar om stilaan los te komen van hun verleden en weer vooruit te kijken. 

Filmjournalist Lieven Trio vond het gaandeweg een ontroerende film worden. "Ik hou wel van dit soort kleine, intieme cinema, waar geen overbodig spektakel in zit. Het draait allemaal om wat de personages voelen.”

Nog volgens Trio waren er echter toch enkele dingen die hem wat op afstand hielden. De dialogen vond hij bijvoorbeeld vaak iets te geschreven. Hij vond de rauwe setting net vragen om een heel spontane aanpak, zoals een mens ze in het echte leven zou uitspreken. De films van de broers Dardenne geeft hij als goed voorbeeld hiervan. 

Trio: “Daarnaast mist de film voor mij een beetje originaliteit. Ik krijg van de personages en het verhaal een licht déjà-vugevoel, ik mis een soort haakje waar je aandacht echt aan blijft vasthangen.”

Desondanks heeft Trio er toch wel van genoten, en dat schrijft hij in heel grote mate toe aan de acteurs. De fysiek onherkenbare Koen De Bouw bijvoorbeeld, met zijn kort geschoren haar en een lange grijze baard. Zijn vertolking vindt Trio heel straf.

Trio: “Met zijn lichaamstaal roept hij een enorme innerlijke wereld op. Dat zit in zijn houding, zijn manier van spreken, maar vooral in zijn blik. Uit die blik spreekt zoveel pijn en tegelijk een diepe, vaderlijke bezorgdheid wanneer Thierry plots voor hem staat. Op Koen De Bouw kun je bouwen.”

De jonge Thierry wordt gespeeld door een nog vrij onbekend gezicht: Noa Tambwe Kabati. Je zou hem al kunnen kennen van de webreeks wtFOCK, maar dit is zijn eerste hoofdrol in een langspeelfilm. Als je het aan Trio vraagt zal dit zeker niet zijn laatste zijn.

Trio: “Hij heeft een heel sterke présence: het is een fris gezicht met een jeugdige energie en dat combineert hij met het gevoel van een oude ziel, iemand die al veel te veel heeft meegemaakt in zijn jonge leven. Hij maakt zeker indruk, wat niet evident is wanneer je tegenover Koen De Bouw staat.”

Foto: © Filip Van Roe

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's