Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Pagne africain dompelt je onder in de rijke afrikaanse textielcultuur

Pagne Africain dompelt je onder in de rijke Afrikaanse textielcultuur

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

2 maanden geleden

4 min

De tentoonstelling Pagne Africain dompelt je onder in de rijke Afrikaanse textielcultuur. De verzameling Afrikaanse stoffen en kledingstukken van Nyanchama Okemwa vormt de basis voor deze expo. Het resultaat is een kleurrijk overzicht in verschillende uitvoeringen en stalen.

Nyanchama Okemwa is antropologe, activiste en experte inzake dekolonisering. Ze is afkomstig uit Kenia en woont ondertussen bijna 30 jaar in België. Vandaag werkt ze voor Hand in Hand, een socio-culturele organisatie die strijdt tegen racisme en discriminatie. Daarnaast is ze actief als beeldend kunstenaar.

Afrikaans textiel is ook vanuit antropologisch oogpunt interessant. Er zit veel informatie in verborgen. Ze zijn een soort archief waarmee tradities letterlijk worden (uit)gedragen. Stoffen vertellen iets over status, spiritualiteit, ambacht, en symboliek. Elke regio in Afrika gebruikt andere technieken, patronen en een andere kleurensymboliek.

Pagne Africain verwijst naar een lendendoek. Maar het is ook een verwijzing naar Pan-Afrikaans  omdat Nyanchama Okemwa met deze stoffen alle regio’s uit Afrika wil vertegenwoordigen en samenbrengen.

Meer informatie over deze bijzondere tentoonstelling vind je op www.industriemuseum.be.

 

Foto © Industriemuseum Gent – Martin Corlazzoli

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's