Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Pedro Almodóvar opent Film Festival Venetië

Door Espresso
14 dagen geleden
02:26 min
Volgende fragmenten:
Autoplay

In Venetië is het 78e Filmfestival begonnen. Mét de nieuwe film van Pedro Almodóvar.

Lieven Trio: “Madres Paralelas is een film over moeders. Het geliefde onderwerp van Almodóvar. De moederfiguur is altijd heel belangrijk geweest bij de Spanjaard. Denk maar aan Todo sobre mi madre, Tacones Lejanos en Volver.”

In Madres Paralelas ontmoeten twee vrouwen (Penélope Cruz en Milena Smit) elkaar in het ziekenhuis waar ze tegelijkertijd bevallen van hun eerste kind. Daardoor ontstaat een bijzondere band die hen de rest van hun leven zal verbinden.

Typisch Almodóvar en toch ook weer niet. Aan de ene kant een heerlijk melodrama vol emotionele twists en verrassingen, vertelt Lieven Trio. Anderzijds met een heel expliciete politieke ondertoon. Almodóvar wil ook iets vertellen over geschiedenis van Spanje, over de Burgeroorlog en de donkere jaren onder Franco. Hij geeft de moeders niet alleen een baby maar een van hen krijgt ook een overgrootvader. Die man is in de jaren 1930 verdwenen en waarschijnlijk in een massagraf begraven. De familie hoopt hem ooit nog een echte begrafenis te geven zodat ook dat verleden een plaats krijgt.

Trio: “Het is vrij uitzonderlijk dat Almodóvar maatschappij-politieke thema’s in zijn films smokkelt. Dat maakt van Madres Paralelas een speciale film in zijn oeuvre. Hoewel die historische dimensie wat onhandig aan het melodramatische verhaal wordt gekoppeld. Ik miste daardoor de zotheid uit zijn meeste films.’

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's