Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Peter van camp kapitein zeppos is zelfs vertoond in australie en nigeria

Peter Van Camp: "Kapitein Zeppos is zelfs vertoond in Australië en Nigeria."

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

10 maanden geleden

6 min

Analoge televisie gaat definitief op de schop. Telenet schakelt het analoge signaal af. Vandaag kijken we digitaal, vroeger via de kabel en nog eerder via de antenne. En wie weet stond er zo’n enorme antenne op uw dak en keek u zo naar Kapitein Zeppos. De legendarische jeugdserie op de Vlaamse televisie uit het midden van de jaren 60.

Peter Van Camp schreef er Kinderen van Zeppos over. Niet alleen over Kapitein Zeppos maar over de jeugdreeksen die vlak daarna werden gemaakt.

Kapitein Zeppos, De Kat, Johan en de Alverman, Axel Nort of Fabian van Fallada. Het waren de eerste grote succesverhalen van de openbare omroep. De jaarlijkse jeugdfeuilletons hielden tussen 1955 en 1984 kinderen maandenlang in de ban met spannende verhalen die Nonkel Bob elke week mocht inleiden. En ook hun ouders keken vaak mee.

Buitenlandse zenders waren jaloers en begrepen niet hoe de BRT er met zo weinig middelen in slaagde topfictie te maken. Het geheim lag volgens Peter Van Camp in het kleine team programmamakers onder leiding van regisseur Bert Struys. Zij legden in de sixties de lat elk jaar weer hoger en hoger en werden zo pioniers van Vlaamse fictie op tv.

En opvallend: de reeksen wilden meer dan alleen maar amusement zijn. Ze droegen ook een boodschap uit. De Kat ging over milieuvervuiling, Xenon over de gevaren van kernenergie en kunstmatige intelligentie.

Kinderen van Zeppos is uitgegeven bij Davidsfonds Uitgeverij.

Foto (c) VRT

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet