Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Peter verhelst wint prestigieuze constantijn huygens prijs

Peter Verhelst wint prestigieuze Constantijn Huygens-prijs!

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

7 maanden geleden

5 min

Schrijver en dichter Peter Verhelst heeft de Constantijn Huygens-prijs gewonnen. Deze prestigieuze Nederlandstalige literatuurprijs bekroont jaarlijks het gehele oeuvre van een schrijver. Peter Verhelst: "Het is de eerste keer dat ik in termen als oeuvre denk. Nu pas heb ik door hoe oud ik ben."

Peter Verhelst komt zo in het lijstje van de grootste schrijvers terecht. Onder andere Willem Elsschot, Jeroen Brouwers, Hugo Claus, Arnon Grunberg, Tom Lanoye en Stefan Hertmans gingen hem al voor.

De jury noemt het oeuvre van Peter Verhelst 'adembenemend' en roemt de volgehouden inspanning van de schrijver om te blijven zoeken naar alles wat zou kunnen zijn. Peter Verhelst: "Het is de mooiste manier van leven die ik mij kan voorstellen. Ik prijs mij elke dag gelukkig dat ik niet perfect weet naar waar ik op zoek ben."

Ook zijn veelzijdigheid als theater, dichter, performer en kinderboekenauteur wordt geprezen. "Als je toneel maakt, werk je in groep. Bij gedichten heb je opperste concentratie nodig en aan een roman ben je dan weer snel anderhalf jaar bezig." Die afwisseling houdt hem fris, zo vertelt de schrijver.

Peter Verhelst zal de prijs, samen met een geldsom van 12 000 euro, op 23 januari 2022 overhandigd krijgen tijdens het Winternachten internationaal literatuurfestival in Den Haag. En goed nieuws want dan zal ook zijn nieuwe novelle Lichamen in de boekenhandel liggen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's