Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Petite fille: Een meisje in een jongenslichaam? Of gewoon een meisje?

Door Espresso
3 maanden geleden
01:21 min
Volgende fragmenten:
Autoplay

Vorig jaar op Film Fest Gent was er een primeur. Voor de allereerste keer won een documentaire: de Franse film Petite fille. En die komt vandaag uit in de bioscoop.

Sasha is 7 jaar. Ze werd niet geboren als meisje. Ze werd geboren in een jongenslichaam. En ze wist al heel jong dat dat niet klopte. Sasha voelde zich een meisje. Haar ouders wilden het beste voor hun dochter en aanvaardden haar gevoelens.

Maar de buitenwereld dacht er heel anders over. De school ging bijvoorbeeld niet mee in het verhaal en meende dat het allemaal maar een bevlieging was en dat Sasha’s moeder haar dochter net te veel pushte. En dus mocht Sasha niet in meisjeskleren naar school komen.

Dat is meteen ook het belangrijkste conflict in de film: de strijd van het gezin om de school te overtuigen dat Sasha gewoon is wie ze is.

De Franse regisseur Sébastien Lifshitz kent de knepen van het vak. Hij draaide eerder al documentaires over mensen die gemarginaliseerd worden omwille van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Zijn film Bambi (2013) was bijvoorbeeld een portret van een van de allereerste transvrouwen in Frankrijk.

Petite fille pleit op een heel menselijke en universele manier voor tolerantie en openheid naar de ander. Of het nu gaat over je eigen kind of over iemand die je helemaal niet kent.

Lieven Trio: “De aanpak van Lifshitz is heel geslaagd. Discreet, niet te sentimenteel of nadrukkelijk. En opvallend daarbij is dat hij zelf nooit commentaar levert. De camera registreert het dagelijkse leven van Sasha’s gezin. Je ziet Sasha als een gewoon meisje. Geen freak, geen aansteller, geen persoon die in de war is.”

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's