Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Probeer eens what do we see when we look at the sky

Probeer eens: What do we see when we look at the sky?

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

5 maanden geleden

4 min

What do we see when we look at the sky? is de nieuwe film van de Georgische filmmaker Alexandre Koberidze. Wanneer Lisa en Giorgi elkaar toevallig ontmoeten is het liefde op het eerste gezicht. Zonder elkaars naam te vragen, spreken ze de volgende dag opnieuw af. Maar ’s morgens heeft een vloek hen veranderd. En zien ze er plots allebei helemaal anders uit…

Om met de deur in de filmzaal te vallen: What do we see when we look at the sky? is een lange en beetje atypische film: hij duurt 2 uur en 20 minuten en is even poëtisch als de titel. Nochtans begint de film als een typisch boy meets girl-verhaaltje.

Lisa botst op straat letterlijk op Giorgi. Haar boek valt op de grond, hij raapt het op. En dan vonkt het tussen hen. Tot daar het clichéverhaal. Maar dan neemt de plot een absurde wending. En is er sprake van het Boze Oog dat een vloek uitspreekt. Lisa en Giorgi zullen de volgende ochtend wakker worden in een ander lichaam waardoor ze elkaar niet meer herkennen.

Filmjournalist Lieven Trio: “Dit is geen modern sprookje maar een postmodern sprookje. Het lapt alle regels van het genre aan zijn laars.”

Naast een sprookje is de film ook een soort van documentaire over Koetaisi, de tweede stad van Georgië waar het verhaal speelt. Koetaisi komt heel uitvoerig in beeld. Zelfs in die mate dat het liefdesverhaal soms even naar de achtergrond verdwijnt. Met een uitgebreide zijsprong over zwerfhonden of de beste bars in de stad om voetbal te kijken. Regisseur Alexandre Koberidze heeft aandacht voor alles en iedereen, voor alle inwoners en alle plekken van de stad.

What do we see when we look at the sky? is zijn tweede langspeelfilm. Maar talent heeft hij zeker. Trio: “Hij heeft een heel originele blik. Aan het begin van de film, wanneer de vloek in werking treedt, vraagt de regisseur bijvoorbeeld aan de kijkers om even hun ogen te sluiten. Een simpele maar unieke manier om het publiek actief te betrekken bij de magie van het verhaal.”

Koberidze verankert het sprookjeselement in de realiteit. Geen special effects dus. Wel het gevoel dat het magische gewoon deel uitmaakt van het alledaagse. What do we see when we look at the sky? De titel is een uitnodiging om overal het wonderlijke in te zien.

What do we see when we look at the sky? draait nu in de bioscoop.

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet