Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Schatten in de kelder van de ku leuven

Schatten in de kelder van de KU Leuven

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

2 maanden geleden

6 min

In de kelder van de KU Leuven bevindt zich een bijzondere archeologische collectie. Jonas Danckers en Bernard Van den Driessche schreven er het boek Boegbeeld in de kelder over.

De aanzet voor de archeologische collectie wordt in 1864 gegeven door de allereerste professor archeologie en groeide intussen uit tot een bijzonder gevarieerde verzameling. En daar zit ook een bijzondere schenking net na de Eerste Wereldoorlog voor iets tussen. 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt ook de hele Universiteitsbibliotheek verwoest. Een grote ramp voor de Leuvense universiteit. Na de oorlog komen er Duitse herstelbetalingen, maar er is ook hulp uit onverwachte hoek.

“Het drama dat zich in Leuven heeft afgespeeld, krijgt veel weerklank. Er worden overal hulpcomités opgericht, onder andere ook in Griekenland”, vertelt Danckers. “Griekenland wil Pentelisch marmer naar Leuven sturen om de universiteitsbibliotheek weer op te bouwen.” De universiteit denkt daar anders over en vraagt om afgietsels van grote werken uit de Griekse kunst. En die komen er, in totaal worden er 228 afgietsels geschonken. Daarmee kan de universiteit haar didactische collectie fors uitbreiden.

Vandaag staan de beelden in de kelder van het Erasmushuis. Ook in de gangen van het Monseigneur Sencie Instituut staat een deel van de collectie, waar studenten nog dagelijks langslopen. Jonas Danckers: "De collectie wordt vandaag nog steeds gebruikt als didactisch materiaal."

Meer over de bewogen geschiedenis van het archeologisch archief van de KU Leuven lees je in Boegbeeld in de kelder, uitgegeven bij Leuven University Press. Het Didactisch Museum Archeologie is elke eerste woensdag van de maand geopend. Alle info vind je terug op de website van het museum.

 

Foto © KU Leuven/Rob Stevens

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet