Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Sergei eisenstein is een mijlpaal in de filmgeschiedenis

Sergei Eisenstein is een mijlpaal in de filmgeschiedenis

Door Espresso

Bannerafbeelding voor fragment

2 maanden geleden

6 min

Er is momenteel keuze te over als je naar de cinema wil gaan. Veel steengoede films!

Maar ondertussen hebben we ook een verjaardag te vieren. Want 125 jaar geleden werd in het Letse Riga de iconische filmmaker Sergei Eisenstein geboren. Riga maakte toen nog deel uit van het Russische keizerrijk.

Greet Samyn praat erover met Daniël Biltereyst, professor Film en Mediageschiedenis aan de UGent.

Het werk van Eisenstein blijft een referentie, zijn films een mijlpaal. Eisenstein is de eerste die de kracht van beelden toont, ook voor propagandadoeleinden.

Eisenstein begint in het theater waar hij al met projecties experimenteert. Zijn tweede langspeelfilm maakt hij in opdracht van de Russische staat. En het wordt zijn grote doorbraak: Pantserkruiser Potemkin. Daarin haalt hij de mainstream filmconventies overhoop. Conventies zoals die in Hollywood waren geïnstalleerd. Hij monteert zijn films niet in functie van het verhaal maar in functie van een groter idee. Eisenstein is van mening dat films het publiek niet in slaap mag wiegen maar net wakker schudden.

Eistenstein wil geen verhalen vertellen, wel maatschappelijk ideeën verbeelden. In zijn films zijn er geen hoofdpersonages. Het is net de massa die het hoofdpersonage speelt.

Hij is wereldberoemd en krijgt veel krediet van het communistische regime. Maar zijn hang naar experiment werkt Stalin op de duur toch op de zenuwen. Zijn films zijn uiteindelijk niet voor het grote publiek en druisen in tegen het socialistische idee.

Naast filmmaker is Eisenstein ook een belangrijk filmtheoreticus en essayist die met zijn cinematheorieën een belangrijke basis legt voor de latere filmcultuur.

Veel werk van Eisenstein is op YouTube te bekijken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet