Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Splendid isolation kunstenaars in afzondering

Splendid Isolation, kunstenaars in afzondering

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

3 maanden geleden

5 min

In S.M.A.K. loopt Splendid Isolation, een expo over kunstenaars die werk creëren vanuit isolatie. Het zal je na twee jaar corona niet onbekend klinken. Hoe voedt een leven in eenzaamheid de creatieve impulsen van kunstenaars?

Greet Samyn sprak met Tanja Boon, een van de curatoren van de tentoonstelling.

Het idee voor Splendid Isolation kwam er na de harde lockdown van 2020. In de nasleep van de pandemie merkten de curatoren dat iedereen met isolatie te maken kreeg. Het was iets collectief. En tegelijk een heel individuele ervaring die voor iedereen anders aanvoelde.

De lockdown zette verschillende kunstenaars aan tot nieuw werk. De Indiase videokunstenares Nalini Malani was tijdens de eerste lockdown in Nederland. Ze mocht plots niet meer terug naar Mumbai. Tijdens haar gedwongen verblijf maakte ze een reeks tekeningen over onrust, sociaal onrecht in India maar ook over de rode bakstenen huizen van Nederland.

Sommige kunstenaars trekken zich bewust terug uit de maatschappij en plooien zich vanuit een vorm van escapisme terug op zichzelf. Anderen worden gedwongen tot isolatie. Ze werken vanuit de gevangenis, een psychiatrische instelling of afgelegen gebieden. Ze kunnen zich ook door gender of ziekte geïsoleerd voelen.

De Turkse Zehra Doğan is bijvoorbeeld medeoprichter van het eerste volledig vrouwelijke persagentschap JINHA. Dat bracht verslag uit van de oorlogen in Irak en Syrië. In 2016 werd Doğan beschuldigd van terroristische propaganda. Na haar arrestatie werd ze veroordeeld en in hechtenis genomen. Ze vertaalde haar opsluiting in tekeningen en schilderijen die ze maakte uit geïmproviseerd materiaal.

Irma Blank is dan weer afkomstig uit Duitsland. Als jonge twintiger verhuisde ze naar Italië. Daar kwam Blank in een omgeving terecht waarvan taal noch cultuur kende. Ze ontwikkelde haar eigen schrift die de beperkingen van de verbale taal trachtte te overstijgen. Later schreef ze een bundel met haar linkerhand nadat de rechterhelft van haar lichaam verlamd was geraakt.

Splendid Isolation loopt nog tot 18 september in het S.M.A.K. Alle info en nog zoveel meer lees je op SMAK.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet