Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Stephan Vanfleteren: “De straat blijft iets magisch: de wachtende man, de treuzelaar, de reiziger...”

Afbeelding voor fragment: Stephan Vanfleteren: “De straat blijft iets magisch: de wachtende man, de treuzelaar, de reiziger...”
1 maand geleden

In de foto-expo 'Capturing Life' combineert fotograaf Stephan Vanfleteren zijn eigen werk met dat van de mysterieuze fotografe Vivian Maier. De Amerikaanse nanny maakte tussen 1950 en 1990 meer dan honderdduizend foto’s.

Een selectie daarvan hangt nu naast het werk van Stephan Vanfleteren. “De eerste keer dat ik een foto van Vivian zag, was ik helemaal van slag”, vertelt hij.

De foto’s van Vivian Maier werden pas bij toeval ontdekt in 2007. “De eerste foto van Vivian Maier die ik zag, was er eentje van een oud koppeltje op de bus. Ze waren tegen elkaar in slaap gevallen. Een fantastisch mooie foto. Plotseling kreeg je een beeld te zien uit een tijdsperiode die je op vlak van fotografie wel denkt te kennen, maar dat blijkt dan niet het geval te zijn.”

De foto’s van Maier en Vanfleteren zijn gemaakt op verschillende locaties en op verschillende tijdstippen, maar worden verbonden door hun decor: de straat.

“De straat is iets magisch”, vertelt Vanfleteren. “We staan er soms niet bij stil dat de straat een soort vuurwerk van lottoballetjes in de lucht is. Als fotograaf vang je daar een toevallige combinatie uit op. Je probeert iets te grijpen wat meteen daarna weer verdwijnt. Je hebt er zelf geen impact op. Dat vind ik een heel mooie gedachte.”

“Bepaalde dingen die je ziet op straat zijn universeel: de wachtende man, de treuzelaar, de rijkdom... In New York van de jaren ‘50 was dat zo, maar even goed in Brussel op dit moment. De essentie, namelijk mensen die zich in de openbare ruimte voortbewegen, blijft hetzelfde.”

De expo Capturing Life - Vivian Maier >< Stephan Vanfleteren loopt nog tot 10 juli in Gallery 51 in Antwerpen.

Volgende fragmenten:

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's