Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Klara Select

Espresso

The northman hamlet bij de vikingen

The Northman: Hamlet bij de Vikingen

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

1 maand geleden

5 min

Buiten is het lente. Maar in de bioscoop waait een ijzige wind. De Vikingfilm The Northman neemt je mee naar het Hoge Noorden.

De Amerikaanse regisseur Robert Eggers maakt eigenzinnige en unieke films in het subgenre van de folkhorror. Griezelfilms waarin mythische wezens en oude legendes een rol spelen. The Witch ging over een meisje dat opgroeit in een heel gelovig gezin en van hekserij wordt verdacht. The Lighthouse speelde zich dan weer af in de 19e eeuw, op een eiland waar alleen een vuurtoren staat. En daarin twee bewakers die compleet gek worden.

Duistere, waanzinnige cinema dus, ongelooflijk stijlvol in beeld gebracht door Eggers. En dit keer kreeg hij een heel groot budget: 90 miljoen dollar. Dan zit je meteen op blockbusterterrein voor een historisch epos over Vikings met Ethan Hawke, Alexander Skarsgard en Nicole Kidman in de hoofdrol.

The Northman is gebaseerd op dezelfde Scandinavische legende die Shakespeare al voor Hamlet inspireerde. Het verhaal zal je wat vertrouwd in de oren klinken.

Amleth, een jonge Vikingprins, moet op een dag toekijken hoe zijn eigen oom Fjölnir zijn vader (de koning) vermoordt en zijn moeder ontvoert. Amleth slaat op de vlucht maar zweert wraak.

Filmjournalist Lieven Trio: “Het is een Hollywoodfilm. Dus de Vikingen spreken Engels. Maar voor de rest probeert The Northman dichtbij de historische realiteit te blijven. Eggers is obsessief bezig met research naar geschiedkundige details.”

Voor The Northman baseerde de regisseur zich voor decors, kostuums en rekwisieten op archeologische vondsten uit het Vikingtijdperk. Dit maakt dat de film waarachtig en levendig aanvoelt.

Trio: “Voor zo’n big budgetproject is dit absoluut een zeer geslaagde film die misschien wel eens een heel groot publiek kan aanspreken. En wie weet, als het een succes wordt, kan Eggers daardoor voor de rest van zijn leven extreem bizarre films blijven maken.”

The Northman draait nu in de bioscoop.

 

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's