Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

The Original Rejected Soundtrack: het Belgisch kantje van de Mission

Door Espresso
3 maanden geleden
9 min
Volgende afleveringen afspelen

Zaterdag worden in Gent de World Soundtrack Awards uitgereikt. Het ideale moment om filmmuziek in de bloemetjes te zetten die… nooit in de bioscopen is geraakt. Want meer dan één componist beet zijn potlood stuk op de zevende kunst. En sommige regisseurs trokken zonder pardon een rode streep over de partituur.

In de aanloop naar de World Soundtrack Awards in Gent en de marathonuitzending van The Original Soundtrack op zaterdag 23 oktober 2021, diept filmjournalist Robin Broos elke ochtend een rejected score op.

Nog voor een score wordt besteld, wordt soms aan componisten gevraagd om eerst een voorstel in te dienen. Een zogezegde maquette van hoe hun muziek zou kunnen klinken. Die kans kreeg de Belg Brian Clifton voor The Mission uit 1986. De wereldberoemde film waarvoor uiteindelijk Ennio Morricone de soundtrack zou schrijven.

Brian Clifton is het pseudoniem van de Belg Dirk Thyssens. In de jaren 1980 schrijftt hij de muziek voor ‘Trouble in Paradise’ van Robbe De Hert, ‘De collega's maken de brug’ van Vincent Rouffaer en televisiereeksen als ‘Alfa Papa Tango’.

In 1985 krijgt Clifton telefoon van filmproducer David Puttnam (o.a. Chariots of Fire, Midnight Express en The Killing Fields). Die ziet wel iets in het werk van de jonge Vlaming. In Londen krijgt Clifton de ruwe versie van The Mission te zien. Puttnam schuift Clifton wat geld toe en vraagt om de maquette van een muzikaal thema. Een melodie op basis waarvan de producers kunnen inschatten of Clifton ‘the right man for the job is’.

Uiteindelijk zal Ennio Morricone de muziek voor The Mission schrijven. Een van de oorzaken is de financiële crisis waarin het productiehuis is verzeild geraakt. Het was erop of eronder met The Mission. En het dan een naam als Ennio Morricone kan aantrekken, is de keuze snel gemaakt.

Brian Clifton verbleef nog een tijdje in Los Angeles maar is intussen terug in eigen land. Hij schreef daarna nog de muziek voor de film ‘Blinker en de Blixvaten’, de Streamzdocumentaire over Dimitri Vegas & Like Mike en de hymne van de Jupiler Pro League. Muziek die elke voetbalfan zo kan mee neuriën.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's