Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Klara Select

Espresso

The original rejected soundtrack of hoe mission impossible bijna een impossible mission werd

The Original Rejected Soundtrack, of hoe Mission: Impossible bijna een Impossible Mission werd

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

7 maanden geleden

10 min

Rejected scores zijn soundtracks die geschreven zijn, maar de film nooit hebben gehaald. Want soms raken regisseur en componist er niet uit. En dan belandt een geschreven soundtrack al eens in de prullenmand, een geheime kluis of op een bootleg.

 

Kwatongen beweren dat je het in Hollywood pas echt als filmcomponist hebt gemaakt als je minstens drie keer bent afgewezen.

 

2001: A Space Odyssey is wellicht het bekendste voorbeeld. Een heerlijke soundtrack met muziek van Johann en Richard Strauss of György Ligeti. Maar… Aanvankelijk was de originele score geschreven door Alex North. North merkte pas op de première dat die niet werd gebruikt. Stanley Kubrick had de film eerst gemonteerd op bestaande muziek, om te zien of het werkte. Dat noemt men in Hollywood ‘temp music’, tijdelijke muziek. Maar daar schuilt dus duidelijk een groot risico in. En is de eigenlijke filmcomponist eraan voor de moeite.

 

In de aanloop naar de World Soundtrack Awards in Gent en de marathonuitzending van The Original Soundtrack op zaterdag 23 oktober, diept filmjournalist Robin Broos elke ochtend zo’n rejected score op.

 

Mission: Impossible bracht de bekende televisiereeks naar het grote scherm. De melodie werd al in 1966 geschreven door Lalo Schifrin. Dertig jaar later, in 1996, kwam er ook de film. Met Tom Cruise in de hoofdrol, Brian De Palma als regisseur en Alan Silvestri voor de muziek. Silvestri had de muziek geschreven voor Back to the Future, The Abyss en Blown Away. Kortom, de geknipt man voor deze actiefilm.

 

Maar het liep dus mis.

 

Silvestri had de volledige score afgewerkt. De Palma maakte enkele opmerkingen en na twee dagen was er al 19 minuten muziek ingeblikt.

 

Niet veel later krijgt Silvestri te horen dat hij van het project is gehaald. Volgens de geruchten was het hoofdrolspeler én producer Tom Cruise zelf die liever Danny Elfman als componist wilde. Elfman, die onder andere de muziek schreef van Tim Burtons Batman. Cruise was zo onder de indruk van zijn werk dat hij hem verkoos boven Silvestri. En diens score.

 

Pittig detail: Elfman zal ook gevraagd worden voor Mission: Impossible II. Maar middenin het productieproces wordt ook hij vervangen. Door Hans Zimmer...

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's