Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

The Original Rejected Soundtrack: Troy en de macht van een testpubliek

Door Espresso
3 maanden geleden
9 min
Volgende afleveringen afspelen

Zaterdag worden in Gent de World Soundtrack Awards uitgereikt. Het ideale moment om filmmuziek in de bloemetjes te zetten die… nooit in de bioscopen is geraakt. Want meer dan één componist beet zijn potlood stuk op de zevende kunst. En sommige regisseurs trokken zonder pardon een rode streep over de partituur.

In de aanloop naar de World Soundtrack Awards in Gent en de marathonuitzending van The Original Soundtrack op zaterdag 23 oktober 2021, diept filmjournalist Robin Broos elke ochtend een rejected score op.

In 2004 kwam de oorlogsfilm Troy uit, met muziek van de Amerikaanse componist James Horner. Een grote naam, want hij schreef ook de scores voor Titanic.

Maar, Horner was dus niet de eerste keuze voor de opdracht. Regisseur Wolfgang Petersen had in 2003 al Gabriel Yared - bekend van The English Patient en The Talented Mr. Ripley - aangeduid voor de score.

Regisseur Wolfgang Petersen was naar eigen zeggen in de wolken met de muziek van Yared. Hij zat in de gangen van de studio de hoofdthema’s al na te fluiten.

Waar kan het dan toch nog mislopen, vraagt een mens zich af. In dit geval, in het Amerikaanse Sacramento in Californië. Daar organiseren ze een test screening van Troy en de regisseur geeft een versie mee met daaronder de muziek van Yared. Het testpubliek omschrijft na de screening de muziek als ‘overweldigend, te groot en ouderwets’. Kortom, woorden die studiobazen niet graag horen. Die krijgen schrik dat de muziek afstoot, zij verbreken het contract met Yared, en duiden James Horner aan om in te vallen. Die krijgt vervolgens negen dagen om de muziek af te leveren, in ruil voor een volledige carte blanche.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's