Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

The Original Rejected Soundtrack: Vangelis, Jóhannsson of Zimmer?

Door Espresso
2 maanden geleden
8 min
Volgende afleveringen afspelen

Rejected scores zijn soundtracks die geschreven zijn, maar de film nooit hebben gehaald. Want soms raken regisseur en componist er niet uit. En dan belandt een geschreven soundtrack al eens in de prullenmand, een geheime kluis of op een bootleg.

Kwatongen beweren dat je het in Hollywood pas echt als filmcomponist hebt gemaakt als je minstens drie keer bent afgewezen.

Een bekend voorbeeld is de horrorfilm The Exorcist. Componist Lalo Schifrin, bekend van het thema van Mission Impossible, schreef in 1973 een zes minuten durend stuk voor de trailer van The Exorcist. Maar de studiobazen vonden dat zo verontrustend klinken, dat ze vreesden dat het publiek té veel schrik zou krijgen. Zoveel schrik dat het geen ticket zou kopen. Uiteindelijk ging de opdracht naar Jack Nitzsche. Zijn score werd aangevuld met de legendarische Tubular Bells van de nog heel jonge Mike Oldfield.

In de aanloop naar de World Soundtrack Awards in Gent en de marathonuitzending van The Original Soundtrack op zaterdag 23 oktober, diept filmjournalist Robin Broos elke ochtend een rejected score op.

In 2017 kwam Blade Runner 2049 uit. De hele wereld keek uit naar deze sequel van Denis Villeneuve met muziek van Hans Zimmer en Benjamin Wallfisch.

Nochtans mocht eerst de IJslandse componist Jóhann Jóhannsson voor de score zorgen. Die kreeg de taak om in de voetsporen van Vangelis te treden. Die schreef de muziek voor Blade Runner uit 1982. Jóhannsson werkte al eerder met Villeneuve, onder meer voor Prisoners (2013) en Arrival (2016).

De muziek van Jóhannsson was klaar. Maar twee maanden voor de première raakte bekend dat hij ‘hulp’ zou krijgen van Zimmer en Wallfisch. Kort voor de release wordt duidelijk dat Jóhannsson volledig van het project werd gehaald.

Waarom is nooit duidelijk geworden. In een officiële verklaring vertelde Villeneuve dat de nieuwe score dichter bij het origineel van Vangelis lag.

Voor Jóhannsson was het de tweede keer op korte tijd dat zijn muziek geweigerd werd. Want nog in 2017 schreef hij de score voor Mother van Darren Aronofsky. Maar die besliste dat zijn film sterker zou zijn zònder muziek.

Jóhannsson stierf vier maanden na de release van Blade Runner aan de gevolgen van hartfalen. Compleet onverwacht en veel te vroeg.

Na zijn dood bracht platenlabel Deutsche Grammophon enkele rejected scores uit. Alleen over Blade Runner is het altijd erg stil gebleven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's