Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Home

Luister

Klara Select

Espresso

The railroadgang authentieke blues van zwarte arbeiders

The Railroadgang: authentieke blues van zwarte arbeiders

Door Espresso

Bannerafbeelding voor fragment

2 jaar geleden

4 min

Twintig jaar geleden overleed Alan Lomax. Lomax was een Amerikaanse musicoloog die in opdracht van de Library of Congress in Washington door het diepe Zuiden van de VS trok, op zoek naar de roots van de blues.

Volgens de Britse muziekpionier Brian Eno is zijn invloed niet te onderschatten. “Zonder Alan Lomax was de blues misschien nooit zo bekend geworden. Dan waren er geen Beatles en geen Rolling Stones geweest.” Dixit Brian Eno.

Voor alle duidelijkheid: Lomax was zelf geen muzikant. Maar hij klikte zijn microfoons in het statief, legde een nieuwe lakplaat op en liet de mensen hun eigen muziek zingen. Blues die ruw, ongepolijst en doorleefd klonk.

Waarschijnlijk de meeste eerlijke muziek uit het Zuiden.

Zoals de muziek van de railroadgang. Zwarte mannen die onder de hete zon kilometers nieuw spoor aanlegde om treinen te laten rijden.

Espresso volgt Alan Lomax. Deep down South, dwars door het land waar de blues begon. Lees zeker ‘The Land where the Blues began’, het boek van Alan Lomax waarop we ons baseren. Het werd uitgegeven door The New Press.

Online vind je ook The Lomax Digital Archive, zijn hele archief. Met nog veel meer muziek, interviews en ook beeld. Een aanrader!

Met de stem van Korneel De Clercq.

 

Foto © Alan Lomax

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet