Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

Espresso

The underground railroad tussen de odyssee en de holocaust

The Underground Railroad: tussen de Odyssee en de Holocaust

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

1 jaar geleden

7 min

Filmregisseur Barry Jenkins, van de Oscarwinnende film ‘Moonlight’, zet de stap naar het kleine scherm. Hij heeft ‘The Underground Railroad’ geadapteerd, de met een Pulitzer bekroonde roman van Colson Whitehead, tot een televisieserie van tien afleveringen.

De term “underground railroad”  was in de 19de eeuw een cryptische benaming voor een geheim netwerk van mensen en schuilplaatsen waarlangs slaven naar het noorden konden vluchten. Op die manier zijn er meer dan 100.000 Afro-Amerikanen ontsnapt aan de slavernij.

De originele vondst van het boek, en nu dus ook van de serie, is om die underground railroad letterlijk te nemen, dus als een echte spoorlijn. Daardoor wordt ‘The Underground Railroad’ een mengeling van harde realiteit en bijna fantasy.

Onze recensent Lieven Trio vindt het een “héél indrukwekkende, filmische serie. Die niet gewoon als een televisiereeks aanvoelt, maar als een literair epos, in de traditie van de ‘Odyssee’. Het is een lange zoektocht naar een beetje menselijkheid in een extreem vijandige wereld, die gevuld is met haat.”

Hij noemt ‘The Underground Railroad’ “het equivalent van een grote Holocaustroman of -film. De reeks geeft commentaar op het heden. Dat geeft aan in welke mate de gruwel van de slavernij een trauma is dat op een ernstige en grondige manier moet bekeken en verwerkt worden, een beetje zoals ze in Duitsland met de Holocaust hebben gedaan.”

 

‘The Underground Railroad’ is te zien op Amazon Prime.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet