Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

Espresso

The velvet queen is een indrukwekkende film over mens en dier

The Velvet Queen is een indrukwekkende film over mens en dier

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

4 maanden geleden

4 min

Ergens op een hoog plateau tussen de ontoegankelijke valleien van Tibet ligt een van de laatste heiligdommen van de wildernis. De thuis van enkele zeldzame dieren.

Natuurfotograaf Vincent Munier en romanschrijver Sylvain Tesson vertrekken op een bijzondere missie om de sneeuwluipaard te spotten.

The Velvet Queen opende onlangs nog Docville, het documentairefestival in Leuven. En nu draait de film in de bioscoop. Een prachtige natuurdocumentaire, gemaakt door een Franse ploeg tegen dat fantastische decor van de Himalaya.

Bij ons komt de film onder de Engelse titel uit, The Velvet Queen. Maar de originele Franse titel doet misschien een belletje rinkelen. La Panthère des neiges is namelijk de bestseller uit 2019 waarmee Sylvain Tesson de prestigieuze Prix Renaudot won. In het Nederlands kwam het boek uit als De Sneeuwpanter.

De documentaire is een visueel verslag van dezelfde reis. In 2018 trok Tesson samen met natuurfotograaf Munier naar de hoogvlaktes van de Himalaya met als ultiem doel om daar een sneeuwpanter te spotten.

De sneeuwpanter is een bijzonder schuw roofdier. Hij laat zich niet makkelijk zien. Maar als je hem weet te vinden, is het een spirituele ervaring. En dat is precies waar de twee avonturiers naar op zoek zijn.

Een prachtig dier met een bleke, gevlekte pels. Hij gaat perfect op in het winterse, rotsachtige landschap van de Himalaya. En precies daarom is hij met uitsterven bedreigd. Zijn vacht is geliefd en er worden bontjassen van gemaakt. Er zouden nog maar zo’n 4000 sneeuwpanters in leven zijn.

Het boek was een succes. De film won in Frankrijk twee Césars. Filmjournalist Lieven Trio: “Ik vond The Velvet Queen een heerlijke film. Een echte natuurdocumentaire over een ongerepte, oeroude omgeving. En door de geduldige, elegante manier waarop die in beeld wordt gebracht, ervaar je echt ontzag voor de natuur. Niet alleen voor de meest zeldzame dieren maar evengoed voor een klein vogeltje.”

Maar The Velvet Queen is ook een film om naar te luisteren! Minstens even belangrijk zijn de mijmeringen van Sylvain Tesson en Vincent Munier. De twee brengen uren, dagen en weken door. Zittend, turend in de verte, wachtend tot de sneeuwpanter zich toont.

Trio: “Dat geeft de film een bijna meditatief effect. Want je zit mee te luisteren naar het ruisen van de wind, geluiden in de verte en de rustige ademhaling van de twee vrienden. Ondertussen denken ze na over de verhouding tussen mens en natuur. In die zin is het eerder een film over mensen dan over dieren. Een film die de mens terug tussen de dieren plaatst. En niet erboven, zoals we onszelf zo vaak beschouwen .”

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet