Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Klara Select

Espresso

The worst person in the world de verleidingsscene is een kortfilm op zichzelf

The Worst Person in the World: de verleidingsscène is een kortfilm op zichzelf

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

6 maanden geleden

4 min

The Worst Person in the World is de nieuwste film van de Noorse regisseur Joachim Trier. In het Noors klinkt de titel nog mooier: Verdens verste menneske. Julie wordt dertig en wil meer uit haar leven halen. Ze vertrekt bij haar man, een iets oudere succesvolle schrijver. Een bitterzoete romantische komedie over een millennial in Oslo.

Hoewel romantische komedies vaak niet bekend staan als hoogstaande cinema, is deze film dat wel. Joachim Trier gebruikt de conventies van het genre maar doet er zijn eigen ding mee. Dat maakt de film grappig, onvoorspelbaar en heel ontroerend. En vooral: de film schetst een heel treffend beeld van hoe het is om vandaag 30 te zijn. Opwinding, vrijheid, tegenstrijdige verlangens, twijfels, gemiste kansen... En de eeuwige overtuiging dat het gras aan de andere kant groener is.

Joachim Trier staat niet bekend als een vrolijke filmmaker. Hij maakte thrillers en maatschappelijke film over drugsverslaving. Maar nu werpt hij zich een beetje op als Noorse Woody Allen.

The Worst Person in the World is een vrij sobere film. Maar sommige scènes blijven op je netvlies branden. Zoals de flirtscène uit de trailer. Twee mensen die keihard tot elkaar zijn aangetrokken, die allebei een relatie hebben en vanalles verzinnen wat ze dan wél met elkaar mogen doen zonder dat het overspel wordt. Zoals aan elkaars zweet ruiken en  sigarettenrook in elkaars mond blazen.

Lieven Trio: “Dit is een weergaloze scène die op zich al een Oscarwinnende kortfilm zou kunnen zijn.”

Renate Reinsve speelt de hoofdrol en kreeg daarvoor in Cannes de Prijs voor Beste Actrice. Reinsve draagt de film van begin tot einde en geeft hem een soort oprechtheid die zeldzaam is.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's