Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Veel straffe films in Venetië: Dune, Spencer en The power of the dog

Door Espresso
3 maanden geleden
05:22 min
Volgende afleveringen afspelen

Het filmfestival van Venetië is halfweg. Hoog tijd voor een update met onze filmman Lieven Trio, live vanuit de Dogenstad.

In Venetië is de eerste week van het festival de belangrijkste. Dan staan de toppers geprogrammeerd. En dit jaar is dat héél uitgesproken: de nieuwe Almodóvar, Dune, Spencer en The power of the dog.

Dune is de sciencefictionblockbuster waarvoor Denis Villeneuve zich baseerde op werk van schrijver Frank Herbert. In 1984 al eens roemloos verfilmd door David Lynch maar nu met Timothée Chalamet, Oscar Isaac en Rebecca Ferguson in de hoofdrollen.

Pure sciencefiction! Dune speelt zich af op en tussen verschillende planeten. Arrakis is bijvoorbeeld een woestijnplaneet waar een heel waardevolle grondstoffen geoogst worden.

Trio: “Denis Villeneuve is niet zomaar een of andere actieregisseur. Dit is de man van  Sicario, Prisoners, Arrival en Blade Runner 2049. Hij is misschien wel de beste blockbusterregisseur van het moment. Dune is misschien niet de perfecte film maar wat een overweldigende ervaring. Een die je ondergaat, vaak met open mond. Omdat elk beeld straf is en de muziek je overdondert. Elk detail klopt.”

Spencer is nog zo’n film waarnaar werd uitgekeken. De combinatie van een absolute topregisseur (Pablo Larraín) en een iconisch onderwerp (prinses Diana). Het verhaal wijkt af van alle andere films en series die we tot nu toe over Lady Di hebben gezien. Spencer probeert niet om hét verhaal van Diana te vertellen.

Larraín zoomt heel specifiek in op enkele dagen uit haar leven: het koninklijke kerstfeest in 1991 in Sandringham Castle. Diana weet op dat moment al dat haar Charles een verhouding heeft met zijn Camilla Parker Bowles. Maar het protocol verwacht dat ze het spelletje blijft meespelen. De koude onverbiddelijkheid van de koninklijke context vol tradities, etiquette en regeltjes.

Trio: “Maar de grootste kanshebber voor Gouden Leeuw is volgens mij The Power of the Dog, de nieuwe film van Jane Campion. Daar was ik tot nu toe het meest van onder de indruk. The Power of the Dog is een soort western over twee broers en een weduwe die met een van de mannen trouwt. Waarna een heel pervers machtsspelletje ontstaat. De film staat van begin tot einde gespannen van verlangen, frustraties en dreiging. Samen met Almodóvar de grootste favoriet voor de Gouden Leeuw. En meteen ook een belangrijke Oscarkandidaat, vermoed ik.”

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's