Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Vracht de haven van antwerpen is de poort tot de hele wereld

Vracht: De haven van Antwerpen is de poort tot de hele wereld

Door Espresso
Bannerafbeelding voor fragment

8 maanden geleden

5 min

Het MAS in Antwerpen opent een nieuwe vaste expo: Vracht. Een tentoonstelling over de geschiedenis van zeevaart en wereldhandel. Want midden daarin ligt de haven van Antwerpen waar sinds eeuwen schepen in- en uitvaren. Van de Vikingen tot vandaag. Een verhaal over glansrijke periodes en aparte ontmoetingen maar ook over de schaduwkanten van de economische groei.

Hilde Greefs, historica en professor aan de Universiteit Antwerpen, bezocht voor Espresso de tentoonstelling.

Met de semipermanente tentoonstelling Vracht is de zesde verdieping van het MAS grondig vernieuwd. Het is de opvolger van de afdeling Wereldhaven die de geschiedenis van de haven vertelt Die geschiedenis is niet enkel voor de stad Antwerpen belangrijk, maar voor de Vlaamse economie en de verstrengeling ervan met de wereld.

Bij het binnengaan van de tentoonstelling valt op hoe objecten een centrale plaats krijgen. De bezoeker wordt verwelkomd door bustes van de stedenmaag Antverpia en de stroomgod Scaldis. Maar ook door een glasraam van Matt Talbot, patroon van de dokwerkers afkomstig uit de kerk van Oosterweel. Het wijst op het belang van de havenarbeid, maar ook op de uitbreidingsdrang van de haven. Oosterweel was een van de dorpen dat verdween eind jaren vijftig. Het wijst ook op de spanning tussen haven en omgeving. En op het feit dat haven en stad sinds het einde van de negentiende eeuw uit elkaar groeiden.

Al snel wordt duidelijk dat Vracht chronologisch is opgebouwd en begint met de ontstaansgeschiedenis en mythes van de stad, over de bloeiperiode van de zestiende eeuw, toen de stad een echte wereldstad kan worden genoemd, de crisis die erop volgde, het nieuwe élan van de haven in de negentiende eeuw tot de containerhaven vandaag.

Pas gaandeweg begrijp je waar de titel Vracht vandaan komt. De objecten en het verhaal van de stad zijn geordend volgens een aantal belangrijke goederenstromen of vrachten, zoals wol, hout, graan, maar ook mensen. Havens fungeren als ‘gateways’. Poorten van goederen maar ook van ideeën, kennis, cultuur en mensen.

Ook de donkere bladzijden uit de geschiedenis van de haven krijgen nu een plaats:  het belang van de slavenhandel, de exploitatie van Congo en de Congolezen in een ‘zoo humain’ op de wereldtentoonstelling van 1894.

Ontroerend is de film die de tentoonstelling afsluit en fragmenten uit het dagboek van een zeemansvrouw die gescheiden is van haar geliefde combineert met hedendaagse en vervreemdende beelden van het anonieme leven op een containerschip.

Alle informatie en nog veel meer lees je op www.MAS.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet