Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Home

Luister

Klara Select

Espresso

Wonderlijke voyage een priester aan boord van een handelsschip

Wonderlijke Voyage: een priester aan boord van een handelsschip

Door Espresso

Bannerafbeelding voor fragment

2 jaar geleden

6 min

In de Sint-Pietersabdij in Gent loopt een bijzondere tentoonstelling over een bijzondere Gentenaar. “Wonderlijke Voyage” vertelt het verhaal van ene Michael De Febure die 300 geleden, in 1721, de reis van zijn leven maakte, richting Oost-Indië. Het bijzondere is dat zijn reisdagboek bewaard is gebleven. Dat biedt een unieke kijk op een het leven aan boord van een groot zeilschip, drie eeuwen geleden.

We praten erover met Kristin Van Damme, curator van de tentoonstelling.

Michael De Febure is een Gents priester. In 1721 vaart hij 16 maanden lang mee met de Sint-Pieter, een handelsschip. Doel van de reis is Indië waar peper en Indische stoffen aangekocht moeten worden. De Febure vaart mee als aalmoezenier, in opdracht van een rijke koopmansfamilie. Hij is onervaren, het is zijn eerste (en trouwens ook laatste) reis en hij is al 58. De gemiddelde leeftijd van de bemanning ligt onder de 35.

De Febure doet missen, deelt sacramenten uit, viert feestdagen, begraaft doden en is tussenpersoon tussen officieren en matrozen. Maar vooral, hij houdt een reisdagboek bij. En dat geeft een bijzondere kijk op het leven op een schip begin 18e eeuw. Want voor De Febure gaat er een wereld open die hij tot dan enkel via boeken kende.  

De Febure is niet toevallig een tijdgenoot van Newton en Fahrenheit. Ook De Febure probeert de wereld op een wetenschappelijke manier te beschrijven. Hij ziet walvissen en doet klimatologische waarnemingen. Hij is trouwens de allereerste die consequent de temperatuur van het zeewater meet. Maar het meest raakt hij gefascineerd door de lokale bevolking, in Indië en op de Kaapverdische eilanden.

Angst is een constante aan boord. Angst voor storm, schipbreuk, scheurbuik en piraten. Algerijnse en Turkse piraten maken de zee onveilig en dat al van voor de kust van Zuid-Engeland.

In september 1722 arriveren De Febure en de Sint-Pieter terug in Oostende. De reis heeft 16 maanden geduurd. En ze heeft hem geen windeieren gelegd. Met het loon dat de koopmansfamilie hem uitkeert, koopt hij drie huizen in Gent. Later postuleert hij voor een functie aan het Sint-Veerlekapittel. Op zijn 93e sterft hij. Een hoge leeftijd, zeker voor een avonturier.

De tentoonstelling ‘Wonderlijke Voyage’ loopt tot 6 maart 2022 in de Sint-Pietersabdij in Gent. Naast het dagboek vind je er zowat 200 originele stukken uit musea van over heel Europa. Alle informatie vind je historischehuizen.stad.gent.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet