Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Home

Luister

Klara Select

Music matters

Ensemble jiraan subtiele melodieen uit oost en west wervelende deuntjes en adembenemende improvisaties

Ensemble Jiraan: subtiele melodieën uit Oost en West, wervelende deuntjes en adembenemende improvisaties

Door Music Matters

Bannerafbeelding voor fragment

2 jaar geleden

8 min

De Syrische violist en componist is de oprichter en artistiek leider van het ensemble Jiraan. Het ensemble brengt twaalf muzikanten van verschillende nationaliteiten samen. Oosterse instrumenten zoals kanun en duduk staan naast westerse instrumenten zoals contrabas, viool en saxofoon. Samen presenteren de musici wat hen verbindt: subtiele melodieën uit Oost en West, wervelende deuntjes en adembenemende improvisaties. Een bewijs dat muziek moeiteloos boven grenzen, politiek en ideologieën uitstijgt.

Met hun nieuwste project willen ze de roots blootleggen van 'sirto', een instrumentale muziekvorm die wordt gespeeld in de Turkse, Griekse en Arabische muziektradities en die nauw samenhangt met een volkdans waarin de dansers de handen verbinden om een ketting of cirkel te vormen, aangevoerd door een leider die af en toe wegbreekt om geïmproviseerde passen uit te voeren. De musici gaan in dialoog via improvisatie, ofwel in de vorm van taksim of jazzsolo's. Alles met het oog op verbinding tussen muziektradities en muziekstijlen, en met respect voor elkaar als muzikant.

 

Jiraan concerteert met 'Sirto' op volgende momenten:
19 mei in Ter Vesten (Beveren), 20 mei in De Centrale (Gent), 21 mei in DeSingel (Antwerpen) en 22 mei in De Ververij (Ronse).

Lees meer op www.jiraan.net

 

Violist Shalan Alhamwy was te gast in Music Matters op 12 mei 2022.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet