Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

Music matters

Johannes tourout portrait of an imperial cantor

Johannes Tourout: portrait of an imperial cantor

Door Music Matters
Bannerafbeelding voor fragment

2 maanden geleden

11 min

Tonrroutt, Tauront, Torenth: door variante schrijfwijzen in de handschriftentraditie is de identiteit van deze Vlaamse componist lang (onterecht) een mysterie gebleven. Recent verscheen de cd 'Johannes Tourout: Portrait of an imperial cantor', waar enkele van zijn composities uitgevoerd worden door Cappella Mariana en artistiek leider Vojtech Semerad.

Tonrroutt, Thauranth, Tauront, Taurath, Torenth: variante schrijfwijzen komen vaak voor in de handschriftentraditie, maar van weinig componisten werd de naam door kopiisten zo vervormd als die van de protagonist van deze opname. Daardoor is de identiteit van deze Vlaamse componist lang een mysterie gebleven. We weten dat een zekere Johannes Tourout cantor was in de kapel van keizer Frederik III van Habsburg. 

De componist moet in Midden-Europa zeer populair zijn geweest: vele van zijn werken zijn terug te vinden in belangrijke manuscripten uit die regio. Gezien het verbluffende vakmandschap van zijn composities is het verbazingwekkend dat er tot vandaag niet meer aandacht aan Johannes Tourout werd besteed.

Cappella Mariana en artistiek leider Vojtech Semerad trachten deze leemte op te vullen met dit portretalbum. Met een mis, motetten en Franse wereldlijke liederen beogen de artiesten het brede stilistische spectrum van de 15e eeuwse polyfonie vast te leggen.

'Johannes Tourout: Portrait of an imperial cantor' verscheen onlangs in de (nieuwe) reeks 'Alamire Foundation Editions', een samenwerking tussen Passacaille Records en de Alamire Foundation. Samen delen ze de ambitie om het erfgoed van de Vlaamse polyfonie wereldwijd uit te dragen.

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees er als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet