Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Home

Luister

Klara Select

Music matters

Vooruit harelbeke blaast 00 kaarsjes uit

Vooruit Harelbeke blaast 100 kaarsjes uit

Door Music Matters

Bannerafbeelding voor fragment

1 jaar geleden

13 min

Harmonieorkest Vooruit Harelbeke wordt 100 jaar. Dat wordt uitbundig gevierd met enkele belangwekkende, muzikale evenementen zoals een dubbelconcert in de Bijloke. Glenn D’Haene, voorzitter, en Erik Desimpelaere, dirigent en componist, vertellen meer over het jubileum en het harmonieorkest bij Olav Grondelaers. Ontdek Vooruit Harelbeke op maandag 20 juni in Music Matters.

 

Het Koninklijke Harmonieorkest Vooruit Harelbeke ontstond in de jaren 20 van vorige eeuw. De jonge dirigent, Gustaaf Devolder, zorgde ervoor dat het orkest tijdens de jaren 60 een belangrijke positie binnen de hafabra-beweging innam. De groepering bestaat uit zowel professionele als amateurmuzikanten. Niet alleen een orkest dus, maar ook een hechte groep. Dit jaar viert  Vooruit Harelbeke haar honderdste verjaardag. Er staan van alles op de planning waaronder vele concerten en zelfs een boekpublicatie.

 

Begin juni organiseerde Vooruit al een festivalweekend. Zaterdag 25 juni geven ze opnieuw een denderend concert in de Bijloke in Gent. Ze brengen Festive Ouverture van Shostakovich, Contrabasconcerto in première van Louis Alarcon met David Desimpelaere als solist en The Miraculous Mandarin van Bartók. Die avond treden ze op na concertband Maasmechelen die ook een première brengt. Meer info over het concert in de Bijloke tref je hier aan.

 

Eind juli nemen ze opnieuw deel aan het gerenommeerde, vierjaarlijkse Wereld Muziek Concours in het Nederlandse Kerkrade. Ze spelen als allerlaatste orkest en als enige Belgen op de finalewedstrijd op 31 juli om 20u. Onder het thema “tussen eeuwenoude sparren en pilaren van licht” orkestreren ze The Miraculous Mandarin van Bartók, La Delaïssádo van Joseph Canteloube, Along Dark Paths in première van Kenneth Hesketh. Intussen klinken gedichten van Mattijs Deraedt; een unieke balans tussen woord en muziek dus. Ze bereiden zich voor het WMC voor op verschillende concerten zoals in de Bijloke, een try-outconcert op 23 juli in Harelbeke en tussen 28 en 30 juli in de Amare in de Haag. Meer informatie over hun concert en deelname aan het WMC vind je hier.

 

Verder bracht Vooruit Harelbeke in mei het boek “Orkest van de wereld. 100 jaar Harmonie Vooruit Harelbeek in 100 objecten” uit. Historici Leendert Acke en Elwin Hofman schrijven over hoe het harmonieorkest uitgroeide tot een ambitieus orkest op wereldniveau. Interesse in een exemplaar? Hier vind je er meer informatie over.

 

Erik Desimpelaere is dirigent, pianist en componist. Hij is onder meer chef-dirigent bij het Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke. Samen met zijn broer en contrabassist David vormt hij een duo. Glenn D’Haene is voorzitter van het harmonieorkest en amateur-saxofonist. Daarnaast werkt hij in de software- en telecommunicatie-business.

 

Herbeluister het gesprek met Glenn D'Haene en Erik Desimpelaere in Music Matters hierboven. 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet