Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

Pompidou

David diop reist met botanist michel adanson naar senegal

David Diop reist met botanist Michel Adanson naar Senegal

Door Pompidou
Bannerafbeelding voor fragment

3 maanden geleden

10 min

Na zijn vorige succesroman Meer dan een broer (2019) die een Europese Literatuurprijs in de wacht sleepte, heeft de Frans—Senegalese schrijver David Diop een nieuw boek klaar: Reis zonder terugkeer, of de verborgen cahiers van Michel Adanson brengt fictie en de koloniale geschiedenis samen tot een werk dat op meerdere niveaus te lezen valt.

 

In zijn nieuwe roman hertaalt Diop het leven van de Franse botanist Michel Adanson. Deze 18e-eeuwse verlichtingsfiguur vertrok als eerste Fransman in 1750 naar Senegal om er nieuwe soorten fauna en flora te ontdekken en classificeren, maar leerde eenmaal daar ook heel wat bij over etnische kwesties en slavenhandel, waarnaar de titel een duidelijke verwijzing is. De jonge botanist (toen nog maar drieëntwintig jaar oud) bracht vier jaar door in het land en leerde Wolof om te kunnen communiceren met de lokale bevolking: “Hij realiseerde zich zeer snel dat hij die taal moest leren als hij toegang wou krijgen tot de inheemse kennis van de Senegalezen”, aldus Catherine Vuylsteke, die het boek voor ons las.

 

In het verhaal van Diop schrijft Adanson wanneer hij stervende is een brief aan zijn dochter Aglaé, die in de voetsporen van haar vader trad als wetenschapster. Daarin betuigt hij spijt over zijn slecht vertolkte vaderrol die hij verwaarloosd had door passie voor zijn onderzoek, wat de basis vormde van een broze vader-dochterrelatie. De Franse botanist vertelt ook over zijn tijd in Senegal en zijn ontdekkingen daar. Adanson vertelt over zijn ervaringen vanuit een perspectief dat ingaat tegen het achttiende-eeuwse Europese, neerbuigende ‘beschavingsmissie-discours’ dat gangbaar was in de tijd waarin de botanist leefde.

 

David Diop is als historicus gespecialiseerd in de Franse voorstelling van Afrika in de 17e en 18e eeuw en gebruikte het materiaal dat hij als onderzoeker bij elkaar verzamelde voor zijn fictiewerken, waardoor ze steeds gegrond zijn. Die historische bronnen combineerde hij met eigen gedachten geïnspireerd op zijn tijd in Senegal, waar hij een deel van zijn jeugd heeft doorgebracht. Als kind bezocht hij tijdens een schooluitstap het Maison des Esclaves: “Hij was zo onder de indruk van die plek, dat dat moment hem altijd is bijgebleven”, aldus Vuylsteke. In een samenloop van omstandigheden vloeide er zoveel jaren later een boek uit.

 

Reis zonder terugkeer, of de verborgen cahiers van Michel Adanson is verschenen bij Cossée. Het boek is ondertussen genomineerd voor de Prix Goncourt en de Prix de l’Académie française.

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet