Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

'Herbegrafenis' van Paul van Ostaijen herontdekt in het VRT-archief

Door Pompidou
6 maanden geleden
05:18 min
Volgende fragmenten:
Autoplay

Dichter Paul van Ostaijen werd 125 jaar geleden geboren en zijn meesterwerk Bezette Stad is een eeuw oud. Net nu duikt in het VRT-archief een plaatopname op met een verslag van de herbegrafenis van Paul van Ostaijen op het Schoonselhof in Antwerpen.

Paul van Ostaijen stierf erg jong, op zijn 32ste, aan de gevolgen van tuberculose. Hij was opgenomen in een sanatorium in Miavoye, in Wallonië. Daar overleed hij in 1928 en werd hij eerst begraven op het plaatselijke kerkhof.

In 1932 werd zijn stoffelijk overschot naar Antwerpen overgebracht en werd hij opnieuw ter aarde besteld op de begraafplaats Schoonselhof. Dertig jaar later kreeg Van Ostaijen dan zijn definitieve rustplaats op het erepark van dezelfde begraafplaats, waar de belangrijke burgers van de stad Antwerpen liggen. Van die derde (!) begrafenis is nu een uniek klankverslag opgedoken in de VRT-archieven. Het stond op een lakplaat, die recent gedigitaliseerd werd.

Matthijs de Ridder, biograaf van Paul van Ostaijen en Nele Hendrickx, directeur van het Letterenhuis in Antwerpen, reageren op de vondst in Pompidou.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's