Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

Pompidou

Het momentum van de klimaatbeweging was in 1972

Hét momentum van de klimaatbeweging was in.. 1972

Door Pompidou
Bannerafbeelding voor fragment

5 maanden geleden

27 min

Je ziet hier en daar een bosbrand of een overstroomde rivier, en wellicht zijn onze zomers en winters wat warmer dan we gewend zijn. Voor zover de gevolgen van de klimaatopwarming voor van ons land. In 1972 was klimaatproblematiek echter acuter. Vissen dreven dood in het water, baby’s werden misvormd geboren en kinderen in Tokyo kleurden de lucht in hun tekeningen standaard smoggrijs in van plaats van helderblauw..

De milieucrisis is ouder dan veel mensen denken, en de wetenschappelijke en politieke strijd erover is dat evenzeer. De planeet gaat eraan, riepen onheilsprofeten destijds. Nee, susten vooruitgangsgelovigen: wetenschap en techniek zullen ons redden. Aanleiding voor het maatschappelijke debat was het rapport van de Club van Rome. Van Grenzen aan de groei werden alleen al in onze gewesten een kwart miljoen exemplaren verkocht.

Vijftig jaar nadat de Club van Rome de alarmbel luidde, duiken we met Geert Buelens de geschiedenis in. We zien hoe een begin wordt gemaakt met de ontbossing van het Amazonewoud, we reizen met Jacques Cousteau naar de bedreigde Zuidpool en we ontdekken met biologen al plastic deeltjes in de ingewanden van vissen. Aan de hand van films, televisieseries, romans, stripverhalen, nieuwsberichten en officiële rapporten uit het jaar 1972 laat Buelens zien wat we toen al wisten over het uitwonen van de wereld, wat we ervan geleerd hebben ook – en we daar niet naar handelden.

Wat we toen al wisten verscheen bij Querido en ligt nu in de winkels.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet