Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Klara Select

Pompidou

Horst arts music doet kunst naar adem happen

Horst Arts & Music doet kunst naar adem happen

Door Pompidou
Bannerafbeelding voor fragment

14 dagen geleden

19 min

Horst Arts & Music streek dit jaar voor de derde maal neer op de ASIAT-site in Vilvoorde en pakte opnieuw uit met een weekend vol muziek, dans, kunst en architectuur. Het jaarlijkse festival brengt de verschillende kunstdisciplines samen in een poging om het festivalwezen te herdenken: “We werken samen met kunstenaars, architecten, muzikanten, dj’s en vrijwilligers om het concept van een festival heruit te vinden”, aldus Evelyn Simons, sinds 2019 curatrice van Horst, “We zoeken daarbij naar crossovers tussen de verschillende kunstdisciplines. Zo wordt een podium achteraf omgedoopt tot een kunstwerk, of kan een kunstenaar ook zelf achter de draaitafel staan.” Horst Festival won afgelopen dinsdag nog de Ultima voor Architectuur en toegepaste kunsten.

 

Dit jaar werd Sorana Munsya als co-curatrice uitgenodigd om samen met Evelyn Simons de tentoonstelling uit te werken. De expo kreeg de naam ‘The Act of Breathing’ en maakt deel uit van het grotere project ‘Living Traces’ van KANAL Centre Pompidou. Met dat project wordt aan de hand van tentoonstellingen en performances onderzoek gedaan naar de overblijfselen van koloniale tijden zowel in Congo als in België, maar het is eveneens ook een manier om de artistieke banden tussen beide landen aan te scherpen. Met ‘The Act of Breathing’ verwijzen ze naar het gedicht van de Congolese dichter Sony Labou Tansi die de ademhaling voorstelt als een instrument van verzet in een wereld van (koloniale) machtsstructuren en onderdrukking. Horst laat verschillende kunstenaars aan de hand van in-situ werken op de ASIAT-site in interactie gaan met de woorden van Labou Tansi. “Sinds ik bij Horst cureer, voel ik ook de drang om te werken met kunstenaars die niet puur l’art pour l’art creëren, maar die effectief kunst over de samenleving maken. Dan kom je vanzelfsprekend bij problematieken terecht”, zo zegt Simons.

 

Dat de kunstwerken midden in het feestgebeuren hun plaats krijgen, kan volgens de curatoren alleen maar verruimend werken: “Het kan bizar of ongepast lijken om feestende mensen te zien naast een kunstwerk dat iets urgent wil aankaarten, maar anderzijds is het ook een kans om ons platform te verbreden”, aldus Simons, “Filters vallen weg als mensen aan het feesten zijn. Op die manier zijn ze soms receptiever voor bepaalde zaken dan bij het vaste protocol in een museum, bijvoorbeeld.”

 

Verschillende kunstenaars gingen ieder op hun eigen manier aan de slag met het gedicht van Labou Tansi. Zo toverde Maika Garnica bijvoorbeeld haar zelfgemaakte kleisculpturen om tot muziekinstrumenten door middel van water en haar ademhaling. Benjamin Orlow plaatste op zijn beurt één van zijn sculpturen binnenin een verlaten apotheek op de site om ‘toxische mannelijkheid’ in de publieke ruimte te ‘verstikken’ en een lijn te trekken met de vele koloniale monumenten die vandaag de dag in het openbaar nog ‘ademruimte’ krijgen. Het kunstenaarsduo Mountaincutters vervaardigde dan weer een langgerekte adem uit glas die aan de hand van koperen draden in de lucht zweeft. Zij zijn enkele van de kunstenaars die symbiose creëerden tussen maatschappij, kunst en de eigenheid van de voormalige militaire basis.

“The Act of Breathing” heeft nog een tweede luik in Cinematek, waar nog drie kunstenaars hun werk als deel van de tentoonstelling vertonen. Je kan de tentoonstelling nog tot 31 juli bezoeken op de ASIAT-site in Vilvoorde.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's