"In één keer is het boek er uitgekomen, dankzij de muziek van Godowsky"
Afbeelding voor fragment: "In één keer is het boek er uitgekomen, dankzij de muziek van Godowsky"
18 dagen geleden

Het nieuwe boek van de Nederlandse schrijver Jan Brokken heet 'De tuinen van Buitenzorg'. Die titel ontleende hij aan een stuk van de Joods-Litouwse componist Leopold Godowsky.

Buitenzorg was de residentie van de Nederlandse gouverneur-generaal, toen Indonesië nog een Nederlandse kolonie was. Er hoorde een prachtige botanische tuin bij, die nog altijd te bezoeken is.

Die tuin betekende veel voor de componist Leopold Godowsky, maar ook voor de ouders van Jan Brokken die in de jaren 1930 naar Indonesië trokken. Over hen gaat dit boek. Zijn vader ging er als theoloog de islam bestuderen, zijn moeder ontplooide er zich tot een leergierige jonge vrouw die het Maleis en het aarstmoeilijke Makassaars onder de knie kreeg.

'Ik hoorde het stuk op de Franse radio', vertelde Jan Brokken in Pompidou, 'en toen was ik in één keer terug in die tuinen van Buitenzorg, wat nu Bogor heet. Ik ben er in 1991 geweest en ik hoorde het ruisen van de bladeren en de miljoenen vogels in dat stuk'.

'Ik wilde terug naar de brieven van mijn moeder.' Na de dood van zijn moeder ontdekte Jan Brokken immers een schat aan brieven en foto's die het leven van zijn ouders in Nederlands-Indië documenteerden. Die periode is voor hem lange tijd een mysterie gebleven, omdat hij zelf vele jaren later in Nederland geboren werd.

'Ik heb er een verhaal over geschreven, oorspronkelijk voor mijn boek Stedenvaart'. Maar de uitgeverij zag er een boek in. 'Toen heb ik dat gedaan, en in één keer is het er uitgekomen, dankzij de muziek van Godowsky.'

Maar wie was Leopold Godowsky, en hoe kwam een Joods-Litouwse componist in Nederlands-Indië terecht? Beluister het fragment uit Pompidou.

Volgende fragmenten:
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde Programma's