Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Klara Select

Pompidou

Josse de pauw opent het klarafestival met rhapsody

Josse De Pauw opent het Klarafestival met Rhapsody

Door Pompidou
Bannerafbeelding voor fragment

3 maanden geleden

11 min

Een tv-programma van de Nederlandse journalist Wim Kayzer inspireerde theatermaker Josse De Pauw en componist Frederik Neyrinck tot hun eigenste Rhapsody.

'De rapsodie is een grillige vorm in de muziekwereld. Componist Frederik Neyrinck dachten aan dit woord, omdat de voorstelling een rapsodie van gedachten is, waarin mensen uit verschillende domeinen aan het woord komen. Een rapsodie bood Frederik ook de vrijheid om de muziek te componeren, die wordt uitgevoerd door het ensemble Asko Schönberg, omdat er geen strakke definitie is van wat een rapsodie hoort te zijn', vertelt Josse De Pauw in Pompidou.

Hij haalde inspiratie voor de voorstelling bij een legendarisch interviewprogramma van Wim Kayzer uit het jaar 2000, 'Van de schoonheid en de troost'. Daarin interviewde Kayzer 26 denkers en kunstenaars over wat volgens hen het leven de moeite waard maakt.

'Ik was destijds erg wild van wat Kayzer deed. Dat zijn fantastische VPRO-reeksen die ik me allemaal aangeschaft heb en regelmatig herbekijk. Het is werkmateriaal geworden.'

De Pauw selecteerde vijf gesprekken uit de reeks, die het meeste bij hem teweeggebracht hebben: wetenschapster Jane Goodall, schilder Karel Appel, schijver J.M. Coetzee, filosoof George Steiner en Edward Witten, een grootheid van de snaartheorie.

'Het was een intuïtieve keuze, maar er zit een boog in. Beginnen met een natuurwetenschapster die de apen in het regenwoud bestudeert, eindigen met de snaartheorie ergens in het universum. En daartussen een schilder, een schrijver en een cultuurfilosoof. Het zijn vijf korte monologen geworden. Ik ben vertrokken van de tonaliteit van de sprekers. Als je de interviews bekijkt, merk je dat het wat met je doet hoe iedereen anders praat. Jane Goodall is een poëtische waterval die over je uitgestort wordt, daarna komt Coetzee die de voorstelling stil lijkt te zetten. Dat heeft Frederik ook gebruikt in de muziek.'

Op het podium kruipt De Pauw in de huid van die vijf mensen, en dat kost bij de ene al wat meer moeite dan bij de ander.

'Van de snaartheorie van Edward Witten begrijp ik zelf ook niks. Er bestaan mensen die op een heel ander niveau aan het denken zijn. En ik voel daarbij een prikkeling. Je wilt het zo graag begrijpen, maar je beheerst het jargon niet, en toch denk je: ja, hij zit misschien wel op een goed spoor.'

Rhapsody gaat op 11 maart 2022 in première in KVS, tijdens het Klarafestival.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's