Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Klara Select

Pompidou

Parcum gaat op pelgrimstocht in expo ergens onderweg

PARCUM gaat op pelgrimstocht in expo 'Ergens Onderweg'

Door Pompidou
Bannerafbeelding voor fragment

15 dagen geleden

28 min

In PARCUM, het museum voor religieuze kunst en cultuur in Leuven, opende op 6 mei de tentoonstelling ‘Ergens Onderweg’. Religieuze en hedendaagse kunst gaan met elkaar in dialoog om te onderzoeken waarom mensen door de geschiedenis heen, maar ook vandaag onderweg zijn en andere oorden opzoeken. “Het religieus erfgoed van PARCUM draait om meer dan enkel religie: het gaat ook over universele, menselijke verhalen die we opentrekken door de combinatie met hedendaagse kunst”, aldus Liesbeth Kusters, curator van het museum. “We leggen ook heel specifiek de link tussen topstukken en het diverse, kleinere religieus erfgoed in dat we ook onder de aandacht willen brengen.”

In de eerste zaal van de tentoonstelling staat een grote houten sculptuur van de heilige Christoffel die het Jezuskindje op zijn schouders draagt. De reus is al sinds de Middeleeuwen patroonheilige van de reizigers: “De reus zou volgens zijn legende mensen van de ene kant van de rivier naar de andere kant hebben overgezet. Op een dag stond daar een huilend kind. Terwijl de reus de rivier overstak met het kind op zijn schouders, werd het steeds zwaarder en zwaarder. Toen Christoffel vroeg waarom hij plots zo zwaar werd, antwoordde het kind dat hij Jezus was en dat de reus samen met hem alle zonden van de wereld met zich had meegedragen”, zo vertelt Kusters. Vandaag worden er nog steeds wijdingen uitgevoerd in naam van de heilige Christoffel, waarbij men auto’s en zelfs rollend speelgoed zegent voor een goede reis.

Binnen het gegeven van onderweg zijn vallen ook de vele vluchtverhalen op die tot op de dag van vandaag brandend actueel blijven. Ook de processies en pelgrimstochten naar bedevaartsoorden (of boetetochten als ze onvrijwillig werden afgelegd) maakten daarvan een groot deel uit. In de vierde eeuw kwamen de eerste heilige tochten naar Jeruzalem op gang, maar die waren niet voor iedereen weggelegd: “De reis naar Jeruzalem was een zeer verre en dure reis”, aldus Kusters, “Daarom zien we dat er geleidelijk aan nieuwe pelgrimsroutes en bedevaartsoorden dichterbij huis ontstonden zoals Santiago de Compostella of Rome, maar ook hier in eigen land”.

Kusters vindt het zelf erg boeiend om naar dergelijke minder bekende oorden in België te trekken: “Eén plek die specifiek indruk op me heeft gemaakt, is Neerwaver, een klein bedevaartsoord dichtbij Leuven”, aldus de curator, “Je moet in de kapel driemaal gebukt onder het altaar lopen om de zegening van de Heilige Maagd te krijgen. Dat pad is ondertussen helemaal uitgesleten door alle pelgrims die er geweest zijn.”

Het verlangen naar onderweg zijn en op zoek gaan naar nieuwe oorden is geen oude gewoonte: ook vandaag zoeken mensen opnieuw naar een vorm van zingeving. De Bijbelse verhalen en het religieus erfgoed dat te zien is op de tentoonstelling spreken daarbij zeker tot de verbeelding, maar PARCUM geeft ook ruimte aan hedendaagse kunst om in dialoog te gaan met het onderwerp. Op de tentoonstelling is werk te zien van Karl Philips, Sven ’t Jolle, Aslan Goisum en Erkan Özgen. Karl Philips, die zelf als een moderne nomade leeft, is altijd graag in beweging geweest: “Je begint met wandelen, observeren, spelen met toeval door bijvoorbeeld te liften… Het is het cliché van iedere achttienjarige”, aldus de kunstenaar, “Als je vanuit een ander perspectief je eigen achtertuin wil aanschouwen, is het nodig om bij de buren te gaan staan en over de draad te kijken.”

Het werk van Karl Philips dat te zien is, kreeg de naam ‘Backpack’, een samengestelde sculptuur in de vorm van een trekkersrugzak. “Vanop een afstand heeft het de silhouet van een rugzak, maar eigenlijk is het een assemblage van elementen die gevonden zijn op zondagse wandelingen langs de pechstrook van de E34 en de E313 tussen Antwerpen en De Kempen”, aldus Philips, “Al die gevonden voorwerpen vormen samen een parallelle wereld.”

Je kan de tentoonstelling ‘Ergens Onderweg’ nog bezoeken tot 28 augustus 2022 in PARCUM.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's