Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Klara Select

Pompidou

Ricardo brey in museum hof van busleyden

Ricardo Brey in Museum Hof van Busleyden

Door Pompidou
Bannerafbeelding voor fragment

14 dagen geleden

8 min

Jeroen Laureyns ging in Hof van Busleyden in Mechelen kijken naar de tentoonstelling ‘Gap in the Clouds’ van Ricardo Brey. Brey is  een kunstenaar van Cubaanse afkomst  die  internationaal doorbrak sinds zijn deelname aan de Documenta IX met Jan Hoet als curator. Sindsdien woont Brey in Gent.  

In Hof van Busleyden toont Brey nieuwe werken die hij maakte tijdens de pandemie. Via het gat in het wolkendek bereikt ons altijd weer een lichtstraal hoop. Zoals de rode Afrikaanse vlinder lijkt op te fladderen in het relikwiebeeld van de Heilige Barbara.

Jeroen Laureyns wijst op de attitude die Brey altijd al heeft aangenomen door voor zijn werken te putten uit de rijke Afrikaans Cubaanse cultuur waar zijn roots liggen. Lang voor er van dekolonisering sprake was, eigende Breys zich zijn traditie toe, niet vanuit een folkloristische inslag maar vanuit een hedendaags en hoogst persoonlijk standpunt.

De objecten die hij samenbrengt in dozen en installaties, lijken allemaal een spirituele dimensie te bezitten. Toch laat Brey zijn kunstwerken heel fel uitlichten en laat ze  niet  baden in obscuur licht, zoals misschien te verwachten zou zijn.

Brey ging ook aan de slag met een aantal oude objecten uit de collectie van het museum waaraan hij subtiel elementen toevoegde.

Gap in the Clouds loopt tot 28 augustus in Museum Hof van Busleyden.

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's