Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Rinus Van de Velde vaart een nieuwe koers

Door Pompidou
3 maanden geleden
17 min
Volgende afleveringen afspelen

Rinus Van de Velde wil af van het etiket 'houtskoolkunstenaar'. Op zijn zesde solotentoonstelling bij Tim Van Laere Gallery toont hij voor het eerst oliepasteltekeningen in kleur.

"Ik begon ooit met kleurpotlood en stapte toen over naar houtskool", vertelde Rinus Van de Velde aan Chantal Pattyn in Pompidou. "Ik heb acht jaar zitten zoeken naar een nieuwe techniek die me toelaat om grotere tekeningen te maken in kleur. Oliepastel lijkt op houtskool. Het heeft dezelfde smeuïgheid en je kunt ook in lagen werken. Het neigt meer naar schilderkunst dan mijn houtskooltekeningen."

De werken van Rinus Van de Velde vormen een fictieve, parallelle wereld met autobiografische elementen. Maar dit keer is het ook één grote dialoog met de kunstgeschiedenis. Er duiken referenties op aan David Hockney, Claude Monet, Rembrandt, Edvard Munch.

"Dat is een grote inspiratiebron voor mij. Daarbij komt dat ik het ongelooflijk boeiend vind om die schilderijen na te tekenen. Het is een conversatie met die kunstenaars."

Ondertussen werkt de kunstenaar volop aan een nieuwe tentoonstelling die in het voorjaar van 2022 te zien is in Bozar.
De tentoonstelling bij Tim Van Laere Gallery loopt tot en met 19 november 2021.

Beluister hier het volledige gesprek in Pompidou.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's