Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Tom Naegels reconstrueert de migratiegeschiedenis van België

Door Pompidou
5 maanden geleden
15 min
Volgende afleveringen afspelen

In zijn lijvige boek Nieuw België beschrijft Tom Naegels hoe de migratie naar België na de Tweede Wereldoorlog op gang kwam, en tegen het einde van de jaren zeventig uitgroeide tot een heet politiek hangijzer.

Het begon met Italiaanse mijnwerkers, maar na heel wat desillusies staakte Italië de samenwerking. België ging toen aankloppen bij Turkije en Marokko. Waarom precies die twee landen, vraagt Heleen Debruyne zich af in Pompidou.

"Dat was één van de beginvragen die ik me stelde", aldus Tom Naegels. "Die twee landen hadden zich stevig vastgeklonken aan het Westerse blok. Toen West-Duitsland ging samenwerken met Griekenland, tekende het om diplomatieke redenen ook een verdrag met Turkije. En België deed hetzelfde."

Terwijl migratie de voorbije jaren is uitgegroeid tot een heet hangijzer in de politieke wereld, was daar in de jaren zestig en zeventig nog niks van te merken. 

"België heeft op dat moment zoveel mensen nodig dat het in feite toelaat dat mensen illegaal naar België komen. Van zodra mensen hier werk vinden, worden ze geregulariseerd. Dat is goedkoper, je moet de mensen niet zelf ter plekke gaan halen en vervoer regelen, maar het leidt ook tot een informeel circuit van mensensmokkelaars."

De man in de straat heeft het er niet makkelijk mee. "In heel wat winkels verschenen bordjes dat vreemdelingen niet welkom waren. Men ging ervan uit dat de Belgische klanten dat liever niet hadden."

Tom Naegels vond het interessant om te reconstrueren hoe het thema migratie in de politieke wereld is beginnen te groeien. "Eerst gebeurt dat via de studentenbewegingen van mei 1968, een paar jaar later via hun tegenvoeters van extreem-rechts die actie beginnen te voeren tegen de aanwezigheid van gastarbeiders.'

Het volledige verhaal is na te lezen in Nieuw België van Tom Naegels, verschenen bij Lannoo.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's