Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Klara Select

Pompidou

Vlaams bouwmeester erik wieers collectief wonen is niet hetzelfde als cohousing

Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs: 'Collectief wonen is niet hetzelfde als cohousing''

Door Pompidou
Bannerafbeelding voor fragment

1 jaar geleden

6 min

Als Vlaams Bouwmeester adviseert Erik Wieërs de Vlaamse regering over de publieke bouwprojecten die ze financiert. Onlangs stelde hij zijn Ambitienota voor, waarin hij zijn prioriteiten voor de komende jaren uit de doeken doet. De titel maakt al een en ander duidelijk: 'Kansen scheppen voor ontmoeting'. De bouwmeester wil meer inzetten op collectief wonen. Maar wat bedoelt hij daar precies mee? En hoe denkt hij de Vlaming, die gesteld is op privacy, zo ver te krijgen?

"Er bestaat veel verwarring. Collectief wonen is niet hetzelfde als cohousing. Als je allemaal private woningen rondom een plein hebt, dan gaan mensen zich dat plein toeëigenen. En als er een boom en een bank op dat plein staan, dan heb je al een aanzet om een collectief leven te organiseren. Als de uitdaging is om terug dichter op elkaar te wonen, dan kan je een wiskundige reflex hebben en zeggen: we gaan alle woningen kleiner maken en op elkaar stapelen. Maar je kan het ook als een kans zien om op een andere manier met elkaar samen te leven. Misschien kunnen we samen een auto gebruiken, een verwarmingsinstallatie of een fietseninstallatie delen."

De nadruk op collectief wonen is niet uit de lucht gegrepen. De Europese Green Deal verlangt dat we tegen 2050 CO²-neutraal leven, en dat heeft een grote impact op het huidige huizenbestand.

"Wie in een verkaveling uit de jaren '60 woont, staat voor een grote kost. En dan zou ik u aanraden om met andere mensen uit de verkaveling samen een verwarmingssysteem te ontwikkelen. Er moet een collectieve ambitie opgebouwd worden om die milieu-uitdagingen aan te kunnen."

Al erkent hij dat niet iedereen de financiële mogelijkheid heeft om alles om te gooien.

"Je kan de situatie niet in 1-2-3 oplossen. Daarom stel ik voor dat we in de stad beginnen. Als we ervoor zorgen dat de stad auto-armer, groener en gezelliger is, dan ga je misschien automatisch op je oude dag kiezen voor collectief wonen."

Herbeluister het volledige gesprek in de podcast van Pompidou.

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet