Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

"W.F. Hermans wilde in ons brein doordringen als een tumor"

Door Pompidou
15 dagen geleden
06:17 min
Volgende fragmenten:
Autoplay

De Nederlandse schrijver Willem Frederik Hermans werd op 1 september precies 100 jaar geleden geboren. En de man had zo zijn meningen over het schrijversvak. Een bekend citaat van hem luidt dat er in een goede roman geen mus van het dak mag vallen zonder dat het betekenis heeft.

Dat citaat is volgens Christophe Vekeman verkeerd de geschiedenis ingegaan. Maar het zegt alles over hoe Hermans de taak van de schrijver ziet: "De orde in een roman is de orde die door de schrijver aan de realiteit wordt opgelegd. En daarom gaat een roman altijd over de schrijver en niet over de realiteit."

Wat is dan de rol van de lezer, vraagt Heleen Debruyne zich af.

"Dat is die van een passief slachtoffer", volgens Hermans' biograaf Willem Otterspeer. "Hermans wilde in ons brein doordringen als een tumor. Eigenlijk konden we niet anders dan ons willoos overgeven aan de goddelijke opdracht die ons gesteld werd, en verder lezen."

Dat overkwam schrijver Peter Terrin. Hij vertelt hoe hij, als 23-jarige handelsreiziger in marmerproducten, zo in de ban raakte van Hermans' roman "De donkere kamer van Damokles" dat hij zelf begon te schrijven: "Voor mij was het de grote kennismaking met de literatuur en vooral een enorm grote herkenning met de thematiek van het boek. Ik had het gevoel dat ik voor het eerst iemand ontmoette die de wereld zag zoals ik die zag en ervaarde."

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Programma's