Worden we binnenkort onsterfelijk?
Afbeelding voor fragment: Worden we binnenkort onsterfelijk?
15 dagen geleden

Al eeuwen is de mens op zoek naar een formule voor onsterfelijkheid, stelt dokter Kris Verburgh in Zeitgeist. En via nieuwe technologische ontwikkelingen komt die onsterfelijkheid een stapje dichterbij. Volgens hem staan we voor een lichamelijke revolutie.

Verburgh is betrokken bij het Longevity Vision Fund, dat onderzoek voert naar nieuwe technologieën die veroudering kunnen omkeren.

De beste manier om mensen verouderingsziektes als alzheimer te besparen, is de basisoorzaak van die ziektes weg te nemen: de veroudering zelf. Dat is een paradigmawissel die volop aan de gang is.

Vooral in de Verenigde Staten wordt er volop onderzoek naar gevoerd. In Silicon Valley, de bakermat van grote technologiebedrijven als Apple en Google, worden er miljarden in geïnvesteerd. ‘In Silicon Valley heerst een andere mentaliteit. Men ziet er veroudering als een technisch probleem dat moet opgelost worden.’

Lode Godderis, hoogleraar arbeidsgeneeskunde, heeft er toch zijn vragen bij: ‘Langer leven moet ook zinvol zijn. Dat kan een uitdaging zijn voor dit soort onderzoek. De levensverwachting is de laatste jaren toegenomen, maar het aantal gezonde levensjaren is veel minder toegenomen dan de levensverwachting.’

Het is een discussie die volgens hem ook volop leeft in de Gems, het expertencomité dat een exitstrategie uit de coronapandemie moet ontwikkelen en waar Godderis zelf ook deel van uitmaakt.

Herbeluister de volledige aflevering van Zeitgeist, over de nieuwste ontwikkelingen in de geneeskunde, via de podcast of hier.

Volgende fragmenten:
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde Programma's