Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lully - Alceste - Christophe Rousset

Lully - Alceste - Christophe RoussetKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Les Talens Lyriques o.l.v. Christophe Rousset. Label: Aparté AP164.
Hoes van de cd Alceste van Lully o.l.v. Christophe Rousset

Christophe Rousset dirigeert Alceste van Lully

Programma: Alceste (integraal)

Christophe Rousset en de Franse barokopera, het is een mooi huwelijk. Samen met zijn Les Talens Lyriques zorgde hij al voor fraaie opnames van Lully-opera’s. En ook de opname van Alceste - na live-uitvoeringen op het Festival de Beaune en in Versailles – is alweer een pareltje.

Voor Alceste baseerde Quinault, librettist van Lully, zich op de tragedie Alkestis van Euripides. Hoofdthema: koningin Alceste geeft haar leven voor dat van haar man Admetus. Het is de tweede tragédie lyrique die resulteerde uit de samenwerking Lully-Quinault, met die typisch Franse ingrediënten: aandacht voor een heldere expressie en uitspraak, voor het ritme en de flow van de tekst vanuit een grote liefde voor de Franse taal en literatuur; een complex verhaal met veel (liefdes)intriges, een passage in de onderwereld en strijdende helden. Alceste ging in première in 1674 bij de viering van de overwinning op Franche-Comté en dat militaire aspect blijft niet onopgemerkt in de muziek – tot meerdere eer en glorie van Lodewijk XIV.

Christophe Rousset kent deze muziek en haar finesses als zijn broekzak. Die finesses zitten vaak in details, accenten en sfeerschepping door specifieke instrumenten (natuurtrompet!). Het orkest zit op dezelfde golflengte en houdt het tempo op peil (cf. de talrijke dansen). Het Choeur de Chambre de Namur bewijst met zijn warme, homogene koorklank eens te meer zijn grote kwaliteit in dit repertoire. Last but not least is er een uitgelezen schare aan solisten-baroksolisten, die allen een of meerdere rollen op zich nemen.

Franse barokopera blijft nog altijd wat onbekend en onbemind. Een opera duurt ook al gauw drie uur - of 2 cd’s lang. Maar pracht en rijkdom worden je deel wanneer je de moeite neemt je er even in te verdiepen. En dichter bij de Franse (barok)esprit dan deze Alceste kan je wellicht niet komen.

- Els Van Hoof

Klara's oordeel