Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lupin, één van de beste Netflix-series ooit?

Lupin, één van de beste Netflix-series ooit?Kunst & Cultuur

Netflix heeft met Lupin alweer een nieuwe hit te pakken. De Franse reeks over een intelligente inbreker à la Sherlock Holmes zou een van de meest succesvolle series ooit zijn op het streamingplatform. Maar of het daarmee ook een goede reeks is.. Lieven Trio weet meer.
© Netflix

Omar Sy als Assane Diop

Lupin is ‘bien connu’ in Frankrijk, vergelijkbaar met Sherlock Holmes. Arsène Lupin is geen detective, wel een intelligente en hoogopgeleide inbreker die misdaden begaat om onrecht te bestrijden. De Franse auteur Maurice Leblanc schreef de verhalen aan het begin van de 20e eeuw en sindsdien is het personage niet meer weg te denken uit het Franse culturele leven. Zo verscheen Lupin in talloze boeken, verfilmingen en andere adaptaties

Toch draait de reeks niet om Arsène Lupin maar om Assane Dopt, een inbreker die zich graag laat inspireren door het Franse literaire personage. Net als zijn held is Assane een gentleman die een peperdure parelketting uit het Louvre wil stelen om het een en ander recht te zetten.

Omar Sy is een van de meest aanstekelijke acteurs die ik ken, hij speelt het personage met een zekere Schwung zoals alleen hij dat kan
Lieven Trio

Volgens Lieven Trio spreekt vooral het concept van zo'n overval erg aan, denk maar aan heist thrillers als La Casa de Papel. Toch is het ook het personage dat de show steelt. Net zoals Sherlock Holmes en Arséne Lupin denkt Assane altijd een stapje vooruit en is daarmee iedereen te slim af. Dat is misschien niet altijd even realistisch maar zeker wel vermakelijk. Dat komt vooral omdat Omar Sy (bekend van Intouchable) de hoofdrol vertolkt.

Netflix voorspelt op basis van de huidige cijfers dat na één maand maar liefst 70 miljoen mensen naar Lupin gekeken zullen hebben. Daarmee wordt de reeks de op één na best bekeken serie ooit op Netflix, na het 1e seizoen van The Witcher. En dat is een opmerkelijk goede score voor een Franse serie.

Die claim mogen we van Lieven Trio met een korrel zout nemen. De streaminggigant is namelijk heel genereus in zijn manier van tellen. Tot eind 2019 moest een abonnee 70% van een serie hebben gezien voordat die als “view” werd geteld. Sindsdien word je al meegeteld na twee minuten… Dat maakt het voor Netflix makkelijker om regelmatig uit te pakken met hits!

27-01-21 Lieven Trio

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.